thumbnail

SPUNCK

Uitzending van woensdag 12 januari 2022 om 17:30

Delen

Beide iconische films en mijlpalen in de Nederlandse filmgeschiedenis. Wat minder bekend is, is dat de familie Haanstra in wezen een kunstenaarsfamilie is. Met schilderkunst als de verbindende factor. Vier kunstenaars met heel verschillende stijlen uit één Twents gezin.

 

In de Kunsthal Hof88 in Almelo zijn de schilderijen van vader Folkert Haanstra (1884-1966) en zijn zonen Johan (1914-2011), Bert (1916-1997) en Folkert jr. (1920-1985) te zien, evenals de documentaire Glas, de eerste Nederlandse film die een Oscar won. Wat vooral zichtbaar is, zijn de verschillende stijlen van deze kunstzinnige familie. Hoe vooruitstrevend Folkert sr. was als voorloper van de kubistische stijl en de moderne vormen. En de zonen die elk hun eigen weg gingen.

De tentoonstelling De Haanstra’s is een lang gekoesterde wens van de nakomelingen van deze Twentse kunstenaars. Grote promotor achter dit project is de Hengelose schilder Henk Lassche. Samen met Marthe Koning, kleindochter van Folkert sr, maakte hij bovendien een boek, dat door Peggie Breitbarth is geschreven.