Geen praalwagens, maar bloemschilderijen: "Toch een beetje corsokoorts in Sint Jansklooster"

De teleurstelling was groot in Sint Jansklooster toen bekend werd dat het grote corso niet door kon gaan. Maar op de dag dat anders de trotse praalwagens door het dorp zouden gaan, is er nu een alternatief: een fietsroute langs zo'n zestig tableaus. Dit zijn grote schilderijen, gemaakt met dahlia's. En dus heerst er als vanouds corsokoorts en wordt er volop gekont, geknipt en geprikt.

Het is bijna als vanouds bij de familie Rook in Sint Jansklooster. Met zijn allen konten, prikken en steken. Alleen gaan de dahlia's nu niet op enorme praalwagens, maar worden het schilderijen met bloemenmozaïek. Jarno Rook maakt met zijn familie het beroemde Melkmeisje.

Het beroemde Melkmeisje in Dahlia's (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Het beroemde Melkmeisje in Dahlia's (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)


Even slikken

Het was wel even slikken toen het corso niet doorging. Het alternatief zag Jarno eerst niet zo zitten: "Nou ja, een mozaïek. Leuk. Maar het is geen corso. Maar nu we eenmaal bezig zijn maken we er toch wat van, en komt het corsogevoel toch wel weer boven. Dus hij staat er nu toch."

De familie heeft de smaak te pakken en maakt ook nog een kleiner tableau, met vier vrolijke giraffes die hun gezin voorstellen. Dochter Jolein legt het uit: "Dit zijn wij, en hier staat: Geen corso maar hier spat het plegiraf". Ofwel, bij deze familie spat het plezier ervan af.

Tableau van de familie Rook: "Geen corso maar hier spat het plegiraf" (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Tableau van de familie Rook: "Geen corso maar hier spat het plegiraf" (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Fietsen

Het is de bedoeling dat ook het publiek hier plezier aan beleeft. In totaal zijn er zo'n zestig metershoge schilderijen gemaakt die overal in het dorp te zien zijn. Een fietsroute van bijna dertig kilometer voert langs alle objecten. Op de facebookpagina van het corso is alle informatie te vinden.

Het bestuur is blij dat er nu toch iets gebeurt in het dorp, vertelt Wim Odink: "Het Klooster zonder corso, dat kan eigenlijk niet. Het duurde wel even voor de aanmeldingen op gang kwamen, maar nu is het hele dorp weer bezig. Je zag dat ook gisteren toen we de bloemen gingen verdelen, je ziet, ruikt en voelt de dahlia's weer, dat is fantastisch."

Bouwgroep Deurgoan maakt een portret van Guns'n Roses (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Bouwgroep Deurgoan maakt een portret van Guns'n Roses (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Met deze opzet is het mogelijk om rekening te houden met de coronamaatregelen. De bouwers werken niet in grote groepen, maar met hun eigen familie. En de route is expres lang gemaakt zodat het fietsende publiek zich verspreidt: "Hier hebben we alleen last van corsokoorts", lacht Odink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: