CDA, PvdA en SP over subsidies podiumkunsten: 'Onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en volkomen krom'

"Het schip met geld vaart weer eens naar Amsterdam." Dat is de reactie van CDA, PvdA en de SP op de verdeling van de landelijke subsidies van het Fonds Podiumkunsten. Geen enkele theatergroep uit het oosten kreeg een bijdrage. De drie partijen in de Provinciale Staten vinden het 'onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en volkomen krom'. Ze willen actie van het Overijsselse provinciebestuur.

In Nederland werden 202 subsidieaanvragen ingediend voor de periode 2021-2024. Daarvan werden er 78 goedgekeurd. In Oost-Nederland vroegen elf theatergroepen subsidie aan, maar geen van die aanvragen werd gehonoreerd.

SP-Kamerlid Futselaar, uit Zwolle, maakte zich daar boos om. "Ik begrijp dat het Fonds Podiumkunsten het meeste geld naar de Randstad stuurt, daar wonen de meeste mensen. Maar nul (!) aanvragen uit heel Oost-Nederland en 1 uit Noord-Nederland honoreren tegenover 43 uit Amsterdam kan ik echt niet redelijk vinden", zo twitterde hij. 

Cultuur is niet voor iedereen

De drie Overijsselse fracties, waarvan het CDA en de PvdA ook in het college zitten, zijn niet te spreken over de verdeling van de subsidie. "Het motto van het Cultuurbeleid van deze minister lijkt niet 'Cultuur voor iedereen', maar 'Cultuur voor iedereen in de Randstad'".

"Er lijkt echt nul aandacht te zijn voor de kwaliteit die het oosten in huis heeft", schrijven de partijen.

Ook de subsidieaanvraag voor Theater Gnaffel uit Zwolle werd afgewezen. De afgelopen twintig jaar kreeg het poppentheatergezelschap steevast drie ton per jaar. En nu niets meer. Artistiek leider Elout Hol had dat niet verwacht:

Cultureel denker Jos van den Born uit Nijverdal reageerde eerder deze week ook op de verdeling van de subsidies. "De kwaliteit is er hier echt wel, maar aan de kwaliteit van de subsidieaanvragen mankeert wel wat."

Protest

De drie partijen willen dat de provincie protest aantekent bij minister Van Engelshoven. Ze vinden ook dat Overijssel samen met andere provincies moet optrekken.

In andere provincies lijkt er ook protest in de maak. In Gelderland doen het CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie dezelfde soort oproep

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: