Moeder van dode baby Haaksbergen vandaag voor het eerst voor de rechter

De vrouw uit Haaksbergen die verdacht wordt van moord op haar pasgeboren baby staat vandaag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt. De vrouw werd in april aangehouden. De gebeurtenissen in deze spraakmakende zaak op een rijtje.

In de vroege ochtend van eerste paasdag wordt een woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen afgezet met zwarte hekken. Vanuit een  mobiele unit coördineert de recherche het onderzoek in de woning. Wat er is gebeurd in het huis, blijft lange tijd onduidelijk. 

Tekst gaat verder onder de foto

Politie-onderzoek in woning in Haaksbergen (Foto: NewsUnited/Dennis Bakker)
Politie-onderzoek in woning in Haaksbergen (Foto: NewsUnited/Dennis Bakker)

De bewoners, een man en een vrouw, worden meegenomen naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring mogen ze weer weg. Ze gaan naar familie omdat hun woning nog niet is vrijgegeven. Het onderzoek blijkt zich later te richten op een mogelijk gezinsdrama, na de vondst van een dode baby in of rond de woning. 

Artsen slaan alarm

De vraag is of er opzet in het spel is geweest. De politie meldt dat het grootscheepse onderzoek in de woning is gestart na een melding van artsen in een ziekenhuis over de 'verdachte dood' van het kindje.

De artsen sloegen in de nacht voor eerste paasdag namelijk alarm, nadat een 30-jarige vrouw zich had gemeld met een overleden pasgeboren baby. Omdat de doodsoorzaak van de baby onduidelijk bleef, werd de politie geïnformeerd.

Misdrijf

Het onderzoek van de politie richt zich op de woning, omdat de baby daar mogelijk is overleden. Er is sectie op het lichaampje verricht, maar over de uitkomsten daarvan wil de politie nog niets zeggen.

Het onderzoek in de woning gaat intussen verder; ook vier dagen na de vondst van het kindje staan er nog zwarte hekken om de woning. De politie spreekt intussen van een misdrijf.

Tekst gaat verder onder de foto

Onderzoek in en rond de woning in Haaksbergen (Foto: NewsUnited/Dennis Bakker)
Onderzoek in en rond de woning in Haaksbergen (Foto: NewsUnited/Dennis Bakker)

Op 21 april, negen dagen nadat de politie is gestart met het onderzoek, wordt de moeder aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby. 

Eerder bevallen

Bronnen melden tegenover RTV Oost dat de vrouw al eens eerder is bevallen van een baby en dat ook dit kind kort daarop overleed. De politie zegt hiervan op de hoogte te zijn.

"We kennen deze informatie, maar gaan hier verder niet inhoudelijk op in. Het mag duidelijk zijn dat deze zaak uiterst gevoelig ligt", aldus een woordvoerster. Of dit eerste overlijden ook wordt meegenomen in het onderzoek, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Vader niet langer verdachte

Enkele dagen na de aanhouding van de moeder, maakt het OM bekend dat de vader van het kind niet langer verdachte is. Maar de rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo bepaalt wel dat de moeder langer in voorarrest blijft.

De vader zou op het moment van de bevalling, midden in de nacht, niet thuis zijn geweest. Kort nadat hij arriveerde, is het stel naar het ziekenhuis gegaan.

Ook wordt er nieuw technisch onderzoek verricht in de woning aan de Jan Vermeerstraat. Het zou gaan om 3D-onderzoek. Daarbij wordt het hele pand driedimensionaal in beeld gebracht, waarna deze animatie kan worden gebruikt in een eventuele strafzaak.

Tekst gaat verder onder de foto

Politie-onderzoek in de woning in Haaksbergen (Foto: RTV Oost)
Politie-onderzoek in de woning in Haaksbergen (Foto: RTV Oost)

In de aanloop naar de rechtszaak wordt begin juni op verzoek van de rechtbank een reconstructie gemaakt door een videoteam van de politie. Bij de reconstructie is de moeder van de baby aanwezig. Op haar aanwijzingen wordt op video vastgelegd hoe de fatale nacht eruit gezien moet hebben.

Medische oorzaak

De vrouw wist bij beide zwangerschappen niet dat ze in verwachting was. Daarvoor zou een medische oorzaak zijn, heeft ze in haar kennissenkring verteld. Ook in de buurt heeft niemand iets gemerkt van de zwangerschap van de vrouw. 

"Deze mensen woonden hier nog niet zo lang", zegt een buurman enkele maanden na het drama. "Bovendien zagen we ze amper. Meestal gebruikten ze de achteringang en ook hadden ze vaak hun gordijnen dicht. Ook voor ons is dit één groot mysterie."

Honden en geavanceerde apparatuur

Ook een gespecialiseerd team van Defensie doet onderzoek in en om de woning in Haaksbergen waar de 30-jarige verdachte woont. Daarbij wordt met geavanceerde apparatuur zowel de woning als de grond rond het huis minutieus doorzocht. Ook wordt er met honden rond de woning gezocht.

De recherche geeft de woning van het stel half juni vrij. Het is niet ongebruikelijk dat panden soms wel een jaar of langer beschikbaar moeten blijven voor nader onderzoek. In dit geval halen rechercheurs zo'n twee maanden na de start van het onderzoek de verzegelingen weg. 

Rechtszaak

Vandaag verschijnt de vrouw voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank. Justitie gaat ervan uit dat de moeder uit Haaksbergen, die haar baby zou hebben omgebracht, het kind met een vooropgezet plan heeft gedood.

Bronnen melden aan RTV Oost dat het OM de moeder moord ten laste legt. Meer over de rechtszitting later vandaag online, op radio en televisie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen Dode baby Nieuws
Deel dit artikel: