Muskusratbestrijders waterschap rukken vaak uit voor verkeerde rat

Hoe onderscheid je een muskusrat van een bruine rat? De muskusrattenbestrijding van Waterschap Drents Overijsselse Delta weet het wel, maar voor de gewone burger blijkt dat een stukje lastiger. In zeven tot acht van de tien keer wanneer de bestrijders worden ingeschakeld, blijkt het niet te gaan om een muskusrat maar om een bruine rat. 

Muskusrattenbestrijders reizen onnodig naar de gemelde locaties, terwijl ze nodig zijn om in het veld de echte muskusratten te vangen. Ieder ‘verkeerd’ bezoek kost het waterschap honderd euro.

"Dat mensen de ratten door elkaar halen, snappen we op zich en het kwam eigenlijk altijd wel voor", licht teamleider muskusrattenbestrijding Johan Goos toe. De laatste tijd komt het wel steeds vaker voor meent hij. "Voor de duidelijkheid: voor muskusratten kunnen bewoners zich bij het waterschap melden, voor bruine ratten kan contact worden opgenomen met de gemeente. Dat we vaker een verkeerde melding krijgen, heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de populatie muskusratten drastisch is gedaald de afgelopen jaren, met een factor tien."

Hoe herken je een muskusrat?

Het waterschap heeft daarom een speciale website in het leven geroepen: 'Herken de rat'. De muskusrat is van kop tot staart een halve meter of iets langer, terwijl de bruine ‘slechts’ 30 tot 35 centimeter telt. Daarnaast heeft een muskusrat een staart die aan de zijkant is afgeplat, in tegenstelling tot de dikke kale ronde staart van de bruine rat. Tevens is het zwemgedrag anders: een muskusrat zwemt met de rug boven water, terwijl de bruine rat alleen de kop boven water houdt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: