Bestrijd je eikenprocessierupsen door plastic om bomen te wikkelen?

Het is vast niet onopgemerkt gebleven. Gemeenten zijn druk aan de slag om de eikenprocessierups te bestrijden. Sinds een aantal dagen worden bomen ook ingepakt met plastic. Maar, dat is niet het werk van gemeenten.

Ook in Oldenzaal worden bomen ingepakt met het plastic. In meerdere straten is het te zien. Wethouder Evelien Zinkweg van de gemeente Oldenzaal legt uit dat het geen beleid is van de gemeente. 

"Wij hebben een beheerplan opgesteld om de overlast te verminderen. Maar dit hebben inwoners van Oldenzaal zelf gedaan met onze bomen. En dat heeft niet onze voorkeur. Het kan schade toebrengen aan de bomen en het is slecht voor het milieu."

Fijne plek voor de rups

Boomverzorger Freerk Oldenburger vindt het inwikkelen van bomen ook geen goed idee. "Mensen maken eigenlijk een fijne plek voor de rups om te schuilen tegen wind en regen. Ook laat de eikenprocessierups zich niet tegenhouden door het plastic. Ze lopen er gewoon overheen en gaan er net als andere rupsen lekker onder zitten."

Hij vindt niet alleen het plastic een slecht idee. Mensen plakken ook plakstrips aan de bomen met als doel de eikenprocessierups te vangen. "Aan die strips blijven veel insecten plakken. Dat werkt averechts, want tussen die insecten kunnen ook natuurlijke vijanden zitten die de rupsen opeten."

Aan deze plakstrip zitten veel insecten (Foto: GT Bomen)
Aan deze plakstrip zitten veel insecten (Foto: GT Bomen)

Fotograaf: GT Bomen
Aan deze plakstrip zitten veel insecten

Vanuit Oldenzaal komt de oproep om geen plastic meer om de bomen te wikkelen. "Als mensen dat al wel gedaan hebben, wil ik ze vragen om het er netjes af te halen en weg te gooien. Er is geen bewijs dat het werkt en we willen niet dat het in de natuur terechtkomt", aldus wethouder Zinkweg. 

Daar is Oldenburger het mee eens. "Kijk eens hoe veel plastic er in de natuur ligt. Je bestrijdt de rupsen er niet mee en je wil toch ook niet de natuur vervuilen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.