Kamervragen over XXL-distributiecentrum in Deventer

Het CDA en de ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld over de komst van een XXL-distributiecentrum in Deventer. De Kamerleden Bruins (ChristenUnie) en Amhaouch (CDA) willen vooral weten wat de impact voor de regio is.

Op het bedrijvenpark langs de A1 bij Deventer komt een distributiecentrum van ongeveer zestien voetbalvelden groot. Aan wie de 12,77 hectare is verkocht, kan de wethouder niet zeggen. Op de plek op het bedrijvenpark komt een grote distributiehal, kantoor, koelhuis, vrieshuis en tachtig laadstations voor vrachtwagens.


Banen

Het bedrijf gaat volgens wethouder Walder veel banen opleveren. De wethouder zegt dat het om crisisbestendige banen gaat die ook nog eens kunnen worden uitgeoefend door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Kamerleden willen van minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken weten of dat klopt en zo ja, hoeveel toekomstige werknemers uit de regio verwacht worden en hoeveel uit het buitenland.


Woningmarkt
Bovendien zijn de Kamerleden bezorgd over de krapte op de woningmarkt in Deventer. Ze zijn benieuwd of er afspraken zijn gemaakt rondom de huisvesting van werknemers die niet uit de regio komen.

Ook de toename van verkeer is voor de volksvertegenwoordigers reden Kamervragen te stellen. Ze willen weten welke maatregelen zijn genomen en wat de gevolgen voor het landschap en de leefbaarheid zijn.

Middenstand
Daarnaast maken de Kamerleden zich zorgen over de plaatselijke MKB en willen ze weten wat de gevolgen zijn bij het wegvallen van bedrijfsactiviteiten. 'Is bijvoorbeeld geborgd dat in dat geval een ‘monsterdeal’ niet leidt tot ‘monsterleegstand'?', vragen de Kamerleden zich af.


Tot slot willen Bruins en Amhaouch weten wat de gevolgen waren van vergelijkbare grote logistieke bedrijfshallen in Nederland voor de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: