Minister Bruno Bruins wil eHealth bekender maken en opent 'Zorg van Nu'-punt in Enschede

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan de Technologie en Zorg Academie (TZA) in Enschede. De minister sprak daar met afgevaardigden van ziekenhuis MST, revalidatiecentrum Roessingh en zorgverzekeraar Menzis over medische innovatie en afspraken over de juiste zorg op de juiste plek in de regio Twente.

Bruins bracht zijn bezoek op de startdag van de eHealth-week. Deze week openen verschillende zorgorganisaties hun deuren om te laten zien hoe ze digitale middelen toepassen in de zorg. 

'Zorg van Nu'-punt
In Enschede opende minister Bruins bij TZA een 'Zorg van Nu'-punt voor de regio Twente. Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit een mobiele presentatie van zorginnovaties. Het ministerie vindt het belangrijk dat eHealth en innovaties in de zorg meer bekendheid krijgen.


Kinderarts Boony Thio van het MST liet samen met astmapatiënt Sam aan de minister zien hoe de afdeling kindergeneeskunde van het ziekenhuis astma-aanvallen helpt voorkomen. Dit gebeurt via een Pufferapp en met meetapparatuur die op afstand kan worden bestuurd. Een pilot heeft uitgewezen dat dit leidt tot 85 procent minder ziekenhuisopnames.

Vergrijzing en krimp
"Het belang van medische innovaties wordt extra onderstreept door uitdagingen waarmee Twente te kampen heeft", zegt Marieke van der Lans van zorgverzekeraar Menzis. "De regio Twente kent vergrijzing en een krimpende beroepsbevolking. Prognoses laten een verdere stijging zien van chronische aandoeningen. Een grotere zorgvraag dus, terwijl er minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. De noodzaak tot intensieve samenwerking tussen zorgaanbieders, kennisinstellingen, ziekenhuizen, gemeenten en zorgverzekeraars is dan ook enorm."

Maandagavond praat de minister met regiobestuurders die aan een gezamenlijke visie werken om de zorg voor inwoners in de toekomst goed te organiseren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: