Bouwsector 'teleurgesteld' over aangekondigde maatregelen tegen stikstofcrisis

De bouw staat nog niet te juichen na de stikstofmaatregelen die het kabinet vandaag heeft aangekondigd: er zal meer moeten gebeuren en in een korter tijdsbestek. "Waarschijnlijk is er over een tijdje weinig verbetering ten opzichte van gisteren."

Dat concludeert Herman Reinten van bouwbedrijf Reinten Infra in Oldenzaal na het lezen van de aangekondigde maatregelen. Gedeputeerde Monique van Haaf gaf vanmiddag aan dat de maatregelen juist een boost zullen geven aan de woningbouw in Overijssel.

De aangekondigde stikstofplannen in het kort: de maximumsnelheid op snelwegen gaat van 130 naar 100 kilometer per uur, boeren moeten hun vee ander voer gaan geven, kleinere natuurgebieden worden heringedeeld en er komt geld om varkensboeren uit te kopen. Ook komt er een noodwet om cruciale infrastructuur toch te kunnen aanleggen. De maatregelen zouden voldoende moeten opleveren om volgend jaar 75.000 woningen te kunnen laten bouwen. 

Tijd

Voor sommige maatregelen, zoals de noodwet, is er eerst goedkeuring nodig van de Eerste en Tweede Kamer. Dat kost tijd, maar die tijd is er niet meer volgens Reinten. Hij vindt dan ook dat de maatregelen sneller moeten worden doorgevoerd. 

"Hierdoor is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of we binnenkort voorbereidingen kunnen gaan treffen voor werkzaamheden van volgend jaar. Ondernemen is vooruitkijken, dus als deze onduidelijkheid blijft kunnen er ontslagen vallen."

PFAS

Het kabinet ging vandaag ook in op de problemen met PFAS. Dat is een verzamelnaam voor giftige, niet-afbreekbare stoffen. Sinds de zomer geldt hiervoor een norm die tot vertraging in de bouw- en infrasector leidt. 

"Het is een beetje onduidelijk wat er nou gaat gebeuren. Het lijkt erop dat het kabinet de verruiming wil opzoeken waardoor de norm niet meer tot vertraging leidt. Maar wat die verruiming inhoudt, is niet bekend."

Reinten concludeert: "Op dit moment moeten we nog teleurgesteld kijken naar de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, maar het is een begin."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: