Oldenzaal zet wormpjes in als wapen tegen eikenprocessierups

Afgelopen zomer is de overlast van de eikenprocessierups in Oldenzaal meer dan verdrievoudigd ten opzicht van 2018. Daarom gaat de gemeente microscopische kleine wormpjes, zogeheten nematoden, preventief inzetten tegen de jeukrups.

De aaltjes worden in april verspoten over de boomkroon waar de overlastgevers zitten. De wormen moeten de rupsen infecteren, wat ertoe leidt dat zeventig tot honderd procent van de rupsen sterft voordat ze overlast kunnen geven.

Budget voor bestrijding

De bestrijding van de jeukrups is onderdeel van de Programmabegroting 2020. Voor de strijd tegen de eikenprocessierups is ruim 100.000 euro vrijgemaakt.

Deze preventieve werkwijze wordt alleen toegepast op zogenaamde prioriteit 1-gebieden. Daar vallen scholen, gezondheidscentra en drukbevolkte gebieden onder. Bij de overige gebieden blijft de gemeente de rupsen gewoon wegzuigen.

Biodiversiteit

Oldenzaal wil de komende jaren geen eiken meer planten, om de overlast in te perken. Daarnaast zal er volgend jaar meer geïnvesteerd worden in de biodiversiteit, omdat onderzoek uitwijst dat diverse plant-, boom- en struiksoorten werkt in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: