Politie onderzoekt grond in Punthorst van geïsoleerd gezin uit Ruinerwold

De politie heeft vandaag onderzoek gedaan op een aantal stukken grond in Punthorst in de zaak rondom het gezin dat jarenlang geïsoleerd leefde in Ruinerwold. Dat meldt RTV Drenthe. Verdachte Gerrit Jan van D., de vader van het 'spookgezin' heeft daar sinds 1997 enkele percelen in bezit, die aan de rand liggen van boswachterij De Zwarte Dennen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat de percelen vandaag 'nader in kaart gebracht' zijn. Dat de agenten ook scheppen bij zich hadden, zegt volgens woordvoerder Melanie Kompier nog niet dat ze aan het graven zijn geweest. "Ze zijn er wezen kijken, om in kader van het onderzoek alles goed in beeld te brengen. Maar er is niet bewust naar iets gezocht", zegt ze. Volgens haar wordt ook op andere locaties waar het gezin heeft gezeten nader onderzoek gedaan, "om een volledig dossier op te bouwen." 

Vorige week vrijdag werd de grond in Punthorst al afgezet door de politie, omdat allerlei mensen zich op de percelen begaven. Op de percelen met inmiddels verwilderde natuur zou hij zijn eigen woongemeenschap hebben willen creëren met een commune voor ex-drugsverslaafden. Die plannen strandden, omdat hij geen vergunning kreeg. Wel zou hij er volgens RTV Drenthe samen met zijn gezin af en toe overnacht hebben.


Geïsoleerd

Vorige week maandag werd het gezin van Van D., die onder meer in Hasselt en Zwartsluis woonde, ontdekt op een boerderij in Ruinerwold. Dat gebeurde een dag nadat de oudste zoon Jan (25) zich had gemeld bij een plaatselijke kroeg.

Op dit moment zitten vader Gerrit Jan van D. en de Oostenrijker Josef B., die het gezin zou hebben geholpen, vast. Zij worden onder andere verdacht van vrijheidsberoving, het toebrengen van schade aan de gezondheid en witwassen.


Komende woensdag beslist de raadkamer of het voorarrest van beide mannen verlengd wordt met maximaal negentig dagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ruinerwold Punthorst Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: