GroenLinks wil 'bijenhaltes’ naar Overijssel halen

In Utrecht staan ze al en Apeldoorn wil ze ook: groene bushaltes. GroenLinks Overijssel is er enthousiast over en onderzoekt of ze ook in Overijssel gebouwd kunnen worden.

De groene bushaltes hebben daken van sedum, een soort vetplant. Ook groeien er bloemen op die allerlei insecten, honingbijen en hommels aantrekken. Goed voor de biodiversiteit, vindt Robert Jansen. Hij is Statenlid voor GroenLinks in Overijssel en zegt dat bushaltes duurzamer kunnen zijn.


Bijenhaltes 

In Utrecht hebben de groene bushokjes, meer dan driehonderd, inmiddels al een bijnaam: bijenhaltes. Naast een groen dak krijgen de bushokjes led-verlichting en een bankje van bamboe. "Het trekt bijen aan, vangt fijnstof en regenwater op en het ziet er leuk uit", vertelt Maurice Prijs van de gemeente Utrecht. 

De gemeente Utrecht heeft geen kosten aan de honderden haltes. Prijs: "We worden compleet ontzorgd, het onderhoud wordt verzorgd. Als er een ruit sneuvelt, wordt deze vervangen. Het kost de gemeente Utrecht niets."

Plan indienen

Waar ze precies in Overijssel geplaatst worden, weet GroenLinks-politicus Jansen nog niet. “Ik zie ze het liefst over de hele provincie. Maar op dit moment moet ik eerst nog een plan indienen bij de provincie.” Jansen is ambitieus en hoopt dat volgend jaar al de eerste groene bushalte in Overijssel in gebruik kan worden genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: