Revolutionair kunstgras uit Borne trekt aandacht Arsenal

Het kan zomaar dat het hybride kunstgrasveld van voetbalvereniging NEO in Borne een trekpleister wordt voor Europese topclubs. Vorige week stond Arsenal al op de stoep. En volgens Ben Demmer van de gemeente Borne is het heel goed mogelijk dat er meer clubs volgen. "Het is wel bijzonder wat hier ligt."

De Bornse kunstgrasmat is alleen aangebracht in het meest kwetsbare deel van het voetbalveld, het doelgebied. Dat is niet nieuw, maar de structuur van de mat is anders, legt Demmer uit. "Hij is opener dan andere matten die er op dit moment op de markt zijn. Hierdoor kan het echte gras, dat boven de mat wordt ingezaaid, beter wortelen."

Gaatjes

Hij laat de grasmat van dichtbij zien. De honderden gaatjes tussen de stiksels van de mat zijn duidelijk zichtbaar. "De worteling zorgt niet alleen voor een stevigere en veilige ondergrond, maar ook grasveld dat beter bestand is tegen droogte."

Natuurproduct

De verwachting is dat het veld bij NEO nu 150 wedstrijdenuren langer mee gaat dan een gewoon veld. "Op deze manier hoeven we niet te investeren in een volledig kunstgrasveld, maar je houdt een natuurproduct dat toch vaker gebruikt kan worden."

Het bijzondere is dat de mat samen met de kunstgrasfabrikant is ontwikkeld in Borne. "Wij hebben specifiek om deze mat gevraagd en de leverancier wilde dat wel voor ons ontwikkelen, en nu ligt hij hier", zegt de trotse Demmer.

Waardering

Demmer was onder de indruk van dat een gerenommeerde topclub uit Engeland interesse had in hun veld, dat nog maar net is aangelegd. "Zij hebben hun veld uitgerust met sensoren die de droogte in de gaten houden. Wij zijn wat dat betreft een beetje simpeler. Maar ik zie het wel als een stukje waardering. En inderdaad wie weet volgen er wel meer clubs. We zullen afwachten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: