Leerling uit Enschede wil andere regels rond staatsexamen

De 18-jarige Elaine Elenbaas uit Enschede wil dat de regels rond het staatsexamen veranderen. Om dat te bereiken heeft ze een brief gestuurd naar minister Arie Slob van Onderwijs.

Volgens Elaine is het oneerlijk geregeld. "Ik heb meegedaan aan de centraal schriftelijke examens. Maar pas een week voor de zomervakantie heb ik de mondelinge examens en voor die tijd weet ik niet welke cijfers ik heb voor het schriftelijk examen. Dat is niet goed geregeld."

Meerdere vlaggen

Ze volgt mytylonderwijs bij onderwijscentrum Het Roessingh in Enschede. Bij haar in de straat hangen sinds gisteren meerdere vlaggen. "Bij mij gebeurt dat dus pas over een maand. Als ik slaag tenminste."

Ze volgt bij Het Roessingh speciaal onderwijs. "Ik heb te maken met lichamelijke klachten en moet dus proberen mijn energie zo goed mogelijk te verdelen. Maar als ik niet weet hoe ik ervoor sta, kan dat dus niet. Als ik de resultaten van het schriftelijk examen weet, kan ik gerichter studeren voor het mondeling examen."

Vicieuze cirkel

Elaine spreekt van een vicieuze cirkel. "Ik heb minder energie en moet al mijn energie verdelen over alle vakken. Daardoor krijg ik stress. Stress slaat aan op je lichaam, zorgt voor mentale druk en dat ik fysiek minder kan doen. Met als gevolg dat ik nóg minder energie heb. En daardoor nóg meer stress krijg."

Verder vindt de Enschedese het niet eerlijk dat de herexamens in de zomervakantie vallen. "Dat heeft gevolgen voor mijn vervolgopleiding en toekomst. De vervolgopleiding wil nu weten hoe ik ervoor sta. Ik heb geen idee. En dan heb ik het nog niet eens over hoe het moet met op kamers gaan."

Te laat

Voor haarzelf is het te laat, omdat ze hoopt volgende maand haar diploma te krijgen.  "Ik heb de brief geschreven voor alle andere leerlingen die na mij staatsexamen gaan doen. Dat de minister organiseert dat ook leerlingen van het staatsexamen horen wat hun cijfers zijn op de dag dat al die andere leerlingen horen of ze al dan niet geslaagd zijn."

Elaine heeft ook al wat politieke partijen in de Tweede Kamer benaderd. "Ik wil ook graag mondeling uitleg geven als dat nodig is. Hiervoor wil ik zelfs wel naar Den Haag afreizen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: