Politie haalt piratenzender in Kadoelerbrug bij Sint Jansklooster uit de lucht

De politie heeft afgelopen week een vreemde vondst gedaan in de Kadoelerbrug, die Overijssel en Flevoland met elkaar verbindt. Er werd een complete zendinstallatie van een illegale radiopiraat aangetroffen. Een machinekamer van de brug diende als onderkomen voor de apparatuur. 

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke zender wordt ontdekt in de brug tussen Sint Jansklooster en het Flevolandse Kraggenburg. Vorig jaar juni troffen agenten eenzelfde soort situatie aan.

Op afstand

De piraat kon zijn apparatuur op afstand bedienen. Via een studio op een andere locatie werd het muziekprogramma via een speciale verbinding naar de brug gestuurd. Bovenop de brug was een antenne geplaatst die het signaal vervolgens op de FM-band kon verspreiden.

Het plaatsen van een onbemand station is een veelgebruikte methode onder piraten. Hierdoor kan het Agentschap Telecom, een overheidsinstantie die frequenties beheert, meestal geen eigenaar traceren. De piraat is dan alleen zijn apparatuur kwijt. Op het moment dat de zendinstallatie op een eigen perceel wordt gevonden, volgen boetes tussen de 2500 en 45.000 euro. Een onbemand station is dus veel goedkoper.

Door de installatie bij de sluis zijn eigendommen van het waterschap vernield. De politie heeft de apparatuur in beslag genomen. De zender draaide op dat moment niet. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel piratenzender 112 Nieuws
Deel dit artikel: