Justitie onderzoekt vrouwelijk DNA in viervoudige moord Enschede

Justitie gaat onderzoek doen naar een vrouwelijk DNA-spoor dat is aangetroffen op de plaats delict van de viervoudige moord. Het DNA zat op een kogelhuls, die gevonden werd in het moordpand. Mogelijk leidt het spoor naar een nieuwe verdachte. De verdediging van de huidige drie hoofdverdachten juicht het onderzoek toe: "Want onze cliënten zijn allesbehalve vrouw."

door Jan Colijn en Tom Meerbeek

Het Openbaar Ministerie wil eerst kijken of het DNA-materiaal afkomstig is van een vrouw uit Zuid-Amerika. Dat, omdat er deze week een nieuw scenario voor de viervoudige moord verscheen op Misdaadjournalist.nl. Een Mexicaanse dame zou de vier mannen hebben doodgeschoten als een soort wraakactie.

Aanknopingspunten

Justitie ziet geen aanknopingspunten voor dat scenario, maar doet er toch onderzoek naar. Het zou ook kunnen dat het DNA afkomstig is van een vrouwelijke gezinslid van de huidige drie hoofdverdachten, of van een mede-verdachte uit Brabant. Die laatste vrouw zou bemiddeld hebben bij een deal in de gebruikte moordwapens. Het kan ook zijn dat het DNA-materiaal van een andere, nog onbekende vrouw, is.

Eén en ander werd bekend op een tussentijdse rechtszitting. Daarbij was de verdachte vader niet aanwezig, zonder opgaaf van reden. Beide zonen waren wel aanwezig, maar beriepen zich op hun zwijgrecht.

Nieuw DNA-bewijs
Het OM maakte verder bekend dat het over nieuw forensisch bewijs beschikt. Op een kapotgetrokken kabel van de beveiligingsvideo's bij de growshop is namelijk een DNA-spoor ontdekt dat kan worden gelinkt aan de jongste verdachte zoon.

Aanvullend onderzoek
Het Openbaar Ministerie probeert intussen nog steeds antwoord te krijgen op tal van vragen. Hiervoor werd twee weken geleden nog forensisch onderzoek uitgevoerd in de growshop. Daarbij gaat het onder meer om de vraag welke munitie en welke wapens zijn gebruikt, maar ook hoe de diverse schotbanen liepen. Onder meer een uitvoerige analyse van het bloedpatroon moet daarover meer duidelijkheid bieden. Justitie hoopte dit onderzoek in september af te ronden, maar dit wordt zeker half oktober.

'Onderzoek naar RTV Oost'

Ook werd uitvoerig stilgestaan bij de berichtgeving van RTV Oost over de viervoudige moord. Met name hoe deze omroep het lukte om een uiterst gedetailleerde reconstructie te maken van de crimescene. Eén van de advocaten pleitte ervoor dat de Rijksrecherche een onderzoek zou instellen waar het lek zit richting RTV Oost, maar eerder al liet de hoofdofficier van justitie weten dat journalisten buiten een dergelijk onderzoek blijven.

Reactie advocaten
Hoewel justitie zegt over een waslijst aan bewijzen tegen de drie verdachten te beschikken, denken de advocaten van de vader en zijn zonen daar heel anders over. Zo zegt justitie dat sporen op de plaats delict zouden matchen met de Timberland-schoenen van de oudste zoon, maar diens advocaat weerspreekt dat: "Zelfs de maat klopt niet." 

Ook wil justitie nader onderzoek instellen naar het schoonmaakmiddel, waarmee de oudste zoon meteen na de moord zijn zwarte Golf zou hebben schoongemaakt. Achterin het voertuig werden twee flessen teruggevonden.

Wapenleveranciers
In deze zaak stonden vrijdag ook drie Brabanders terecht. Twee van hen, een vader en zoon, zouden de moordwapens hebben geleverd. Een vrouw uit Breda zou hebben bemiddeld bij de levering van het schiettuig tussen de Brabanders en de Twentse verdachten. Al deze drie Brabantse verdachten blijven eveneens vastzitten tot aan de volgende rechtszaak.

Die volgende zitting staat gepland voor 15 augustus. Ook dan gaat het om een pro-formazitting. Inhoudelijk zal de zaak vermoedelijk pas in de loop van volgend jaar worden behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Viervoudige moord Enschede Nieuws
Deel dit artikel: