'Overijssel heeft binnen een maand coalitieakkoord'

Formateur Bart Krol wil op woensdag 19 juni het nieuwe provinciale coalitieakkoord presenteren. Dat schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten. Vanaf die dag gaat ook de nieuwe ploeg gedeputeerden aan de slag.

CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP onderhandelen op dit moment nog volop over een nieuw akkoord. De onderhandelingen gaan vooral over zes thema's: economie, infrastructuur, energietransitie, klimaatverandering, woningbouw en platteland. Veel organisaties proberen ondertussen invloed uit te oefenen op de onderhandelingen. Dat doen ze vooral door brieven naar de formateur te sturen.

Meer over de inhoud van deze brieven lees je hier.

Hoofdlijnenakkoord

Het nieuwe coalitieakkoord wordt volgens formateur Krol alleen op hoofdlijnen ingevuld. Dat betekent dat er na 19 juni ruimte is voor andere politieke partijen en maatschappelijke organisaties, om mee te helpen het beleid verder vorm te geven. "De wijze waarop dit wordt vormgegeven is steeds verschillend, passend bij de aard van de opgave", schrijft formateur Krol in zijn brief. 

FvD en GroenLinks

De onderhandelingen tussen CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP begonnen twee weken geleden na een moeizame informatieperiode, waarbij eerst de PvdA uit de onderhandelingen stapte en daarna de twee winnende partijen van afgelopen verkiezingen, Forum voor Democratie en GroenLinks, door andere partijen buitenspel werden gezet. De PvdA zit inmiddels wel weer aan de onderhandelingstafel.

De onderhandelende partijen hebben 25 van de 47 zetels in Provinciale Staten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
PS2019 Nieuws
Deel dit artikel: