Onbegrip over coalitievorming leidt tot provinciaal debat

Het onbegrip over de manier waarop in Overijssel een nieuwe coalitie tot stand komt, leidt tot een debat. Het debat is aangevraagd door de partijen die op dit moment buitenspel staan bij de vorming van een nieuwe coalitie. Het gaat om Forum voor Democratie, SP, D66, GroenLinks, PVV en 50Plus.

Gisteren presenteerde informateur Bart Krol zijn advies, waarbij volgens hem een coalitie van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP de 'meest kansrijke optie' is. Het advies leverde de informateur veel kritiek op, vooral omdat de twee winnaars van de verkiezingen, GroenLinks en Forum voor Democratie, geen plek krijgen binnen de coalitie.

Volgens Harry Broekhuijs van de SP heeft de informateur zich daarmee niet aan de opdracht gehouden van de politiek. Die was om een coalitie te vormen die 'recht doet aan de verkiezingsuitslag'. GroenLinks schetste het coalitieadvies gisteren als 'de overwinning van conservatieve krachten', en FvD herkent er de werking van 'het partijkartel' in.

Niet eens

De informateur is het niet met de kritiek eens. Volgens Krol bleek uit gesprekken met alle partijen dat geen enkele combinatie met Forum haalbaar is. Ook GroenLinks bleek lastig in een coalitie te passen.

Het aangevraagde debat over de kwestie is woensdagavond.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
PS2019 Nieuws
Deel dit artikel: