Déjà vu-gevoel doemt op bij FC Twente van '83/84: ''Maandag gaan we feesten''

Het moet wel heel raar lopen wil FC Twente niet terugkeren op het hoogste niveau. Een déjà vu-gevoel doemt op bij de oudere Twente-fans, want ook in de jaren tachtig donderde FC Twente uit de Eredivisie, om vervolgens binnen één seizoen weer te promoveren. Ook de spelers denken met weemoed terug aan die periode. Jan Pouls en René Roord maakten onderdeel uit van de succesformatie uit 1983/1984.

"We hadden een heel goed elftal. Eigenlijk was het belachelijk dat we degradeerden. Maar het ging van kwaad tot erger en ineens was het zo ver", blikt Roord terug. Net als het huidige FC Twente, kwamen de Enschedeërs ook jaren geleden pas na enkele duels écht op stoom. "Onze start was stroef, maar daarna was het snel duidelijk dat Twente één van de promovendi zou zijn. En dat dus gebeurde ook."

Prachtige tijd

"Die vergelijking kun je inderdaad maken", vult zijn oud-ploeggenoot Pouls aan. "Vaak denk ik er niet aan terug, maar heel af en toe komt het nog weleens bovendrijven. Het was een prachtige tijd. Als ik het over zou moeten doen, deed ik dat gelijk. We hadden een heel leuke groep bij elkaar, met Fritz Korbach als aanjager. Hij is de meest bijzondere trainer die ik ooit heb meegemaakt. Fritz had humor, was goudeerlijk, maar kon ook hard zijn naar zijn spelers toe. Een geweldige man."

Trainer Fritz Korbach op de schouders bij de supporters (Foto: FC Twente Media)

Drie kratten bier

Ook Roord laat de naam van Korbach vallen. "Hij deed geregeld dingen om ons duidelijk te maken dat er maar één club was die ging promoveren: FC Twente. Ik vergeet nooit meer we ons moesten verzamelen in het spelershome. Korbach trok de deur achter zich dicht en zette er drie kratten bier neer." En het hielp. "Een paar weken later hadden we de flair die we nodig hadden. Toen was het voor ons duidelijk dat we niet veel meer zouden verliezen", vertelt Roord.

 

Feesten

Beide spelers zijn een graag geziene gast in De Grolsch Veste. "Als ik kan, ben ik elke thuiswedstrijd aanwezig. Sommige oud-ploeggenoten kom ik nog weleens tegen in het stadion", zegt Pouls. Dat de geschiedenis zich herhaalt kan bijna niet anders. FC Twente keert terug in de Eredivisie. "Uiteindelijk telt enkel het resultaat en doet het er niet toe hoe men speelt. Ik heb wel veel wedstrijden gezien waarin FC Twente niet de allure had van een kampioen, maar slechte wedstrijden winnen is ook een kwaliteit", aldus Roord, die tot slot bijval krijgt van Pouls. "Ik ben een liefhebber van mooi voetbal en dat heb ik dit seizoen zelden gezien. Helaas, maar ik ga ervan uit dat we maandag gaan feesten in het stadion." Barst er maandag wederom een feest los in Enschede? (Foto: FC Twente Media)

In de audiofragmenten bij dit bericht zijn de volledige gesprekken met Pouls en Roord te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
FC Twente Betaald voetbal Voetbal Sport
Deel dit artikel: