Schuldig of onschuldig? Rechter spreekt zich vandaag uit over dood peuter Xaja

Wie heeft peuter Xaja gedood? Vandaag spreken de rechters in Almelo zich uit over deze vraag. Moeder Sarinda van E. en haar toenmalige vriend Maick S. zijn volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de fatale kindermishandeling in 2017 in Hengelo.

Tegen hoofdverdachte Maick is veertien jaar gevangenisstraf geëist, tegen Sarinda achttien maanden cel. Inmiddels is Sarinda vrij in afwachting van de uitspraak, omdat zij al anderhalf jaar in voorarrest heeft gezeten. Dat de moeder vrij is, heeft echter niets te maken met de uitspraak of een eventuele veroordeling.

Levenloos

De hulpdiensten die de bewuste ochtend in de flat aan de Theresiastraat in Hengelo aankomen, treffen een levenloos kindje aan op tafel. Xaja is dan al koud en grauw en zit onder de blauwe plekken. Het meisje overlijdt enkele uren later in het ziekenhuis.

Het tijdstip van de mishandeling is niet goed vast te stellen, wel denken de deskundigen dat het meisje eerder uren dan een aantal minuten voor de 112-melding van Maick mishandeld is.

Fatale kindermishandeling

Uit onderzoek blijkt dat de peuter zwaar is mishandeld, ze heeft meerdere bloeduitstortingen en botbreuken, er zijn sporen van verwurging en er is drugs in haar bloed gevonden.

Tijdens de twee eerdere emotionele zittingsdagen werden de details rond de dood van Xaja besproken. Het Openbaar Ministerie denkt dat Maick het meisje heeft mishandeld en dat moeder Sarinda niets heeft gedaan om dit te voorkomen.

Onschuldig

De advocaten zeggen dat beide verdachten moeten worden vrijgesproken. Zowel Maick als Sarinda heeft vanaf het begin ontkend iets met de dood van peuter Xaja te maken te hebben. Tijdens de tweede zittingsdag, in maart, gaf Sarinda voor het eerst toe bij de rechters dat 'als zij het niet gedaan had, het dan wel Maick moet zijn geweest'.

Liveblog

De uitspraak wordt live getwitterd vanaf het account @rechtszaken van RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Xaja rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: