Advocaat van omstreden zorgbureau Victorie: "Hard bewijs voor fraude ontbreekt"

De gemeente Almelo baseert de beschuldigingen van grootschalige fraude bij zorgbureau Victorie alleen maar op de meningen van een handjevol oud-cliënten en ex-werknemers. Hard bewijs ontbreekt. Dat stelt advocaat Nijenhuis van het zorgbureau, dat momenteel onder vuur ligt.

Vandaag diende een zaak voor de rechtbank in de Zwolle, die was aangespannen door zorgbureau Victorie. Aanleiding is het stopzetten van subsidies van de gemeente Almelo aan het zorgbureau sinds 1 maart. De gemeente nam het besluit na een onderzoek van de Sociale Recherche. Daaruit zou blijken dat er tonnen aan subsidies op onjuiste manier zijn besteed.

Zo zou directeur Nina B. het zorggeld hebben gebruikt om cliënten te plezieren, onder meer met luxe cadeaus zoals een Louis Vuitton-tasje en ze zou zelfs een borstvergroting hebben betaald. Ook heeft ze honderden keren een casino bezocht, mogelijk met zorggeld.

Financiële problemen

Het zorgbureau vecht het stopzetten van de subsidie nu aan bij de rechtbank, omdat financiële problemen dreigen en geen goede zorg meer kan worden verleend aan de cliënten die nog in behandeling zijn. Volgens directeur Nina B. kunnen de cliënten ook nergens anders geplaatst worden. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden voor de zaak: er is helemaal niets waar van de beschuldigingen van de gemeente Almelo, aldus de advocaat van Victorie. 

Zo zijn de aantijgingen louter en alleen gebaseerd op verklaringen van enkele oud-cliënten en twee ex-werknemers. "Het college van Almelo laat het na om de aantijgingen verder uit te zoeken en te checken bij deskundigen, zoals case-managers, die professioneel betrokken zijn geweest bij de zorgverlening." 

Louis Vuitton-tasje

Als voorbeeld noemt Nijenhuis de kwestie met het Louis Vuitton-tasje. De dure merktas zou cadeau zijn gedaan aan een cliënt. "Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of deze tas bestaat en als de tas cadeau is gedaan, of het dan om een echte merktas gaat of om een goedkoop namaak model."

Nijenhuis heeft ook onderzoek gedaan naar een auto die geschonken zou zijn aan een cliënt. "Daar blijkt dus niks van te kloppen na het checken van de feiten. Maar andere verklaringen van deze bron worden wel als feiten opgevoerd door de gemeente Almelo." Volgens de advocaat werden soms inderdaad cadeautjes gegeven aan cliënten, maar dat was beleid om goed gedrag te stimuleren. "En daarbij ging het altijd om tientjeswerk."

Er is daarom volgens hem sprake van 'selectief winkelen'. "Alleen alle negatieve verklaringen worden door Almelo meegenomen in het onderzoek. Verklaringen die er ook zijn over de goede zorg die geleverd is, worden volledig genegeerd."

Terugvorderen subsidiegeld

De advocaten van de gemeente Almelo blijven overtuigd dat fraude is gepleegd met zorggeld. Er is daarom een civiele procedure gestart om één miljoen euro aan subsidiegeld terug te vorderen. Volgens de advocaten zijn er voldoende belastende verklaringen die worden bevestigd door anderen en onderbouwd met feiten.

Zo zit er een gat van duizenden uren tussen wat bij de Belastingdienst is opgegeven en wat bij de gemeente Almelo aan zorguren gedeclareerd is. Ook werkten bij Victorie mensen zonder de juiste diploma's en zou de BIG-registratie ook niet op orde zijn.

Gokken in Las Vegas

De behandeling van de zaak zou aanvankelijk vorige maand al plaatsvinden, maar de zitting werd toen door de rechter geschorst omdat door de gemeente Almelo nieuwe belastende verklaringen op tafel werden gelegd. Directeur Nina B. zou niet alleen zorggeld vergokt hebben in Nederland, maar ook nog recent in het Amerikaanse Las Vegas. Volgens de advocaten van de gemeente gaat het om tienduizenden euro's. 

Advocaat Nijenhuis van Victorie ging vanmiddag inhoudelijk niet in op deze aantijgingen, tot verbazing van de advocaten van de gemeente Almelo. Zij zien hierin extra bewijs dat de fraude wel degelijk gepleegd is. Volgens een verklaring van Nina B. zelf eerder, was ze alleen in Las Vegas voor familiebezoek.

De advocaten van de gemeente willen met de nieuwe beschuldigingen aantonen dat het gokken met zorggeld niet gestopt is na de eerste meldingen. Advocaat Nijenhuis ziet vooral dat de gemeente Almelo nog steeds druk op zoek is naar bewijsmateriaal, omdat het tot nu toe verzamelde materiaal flinterdun is.  

De rechtbank hoopt volgende week uitspraak te kunnen doen in deze zaak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo almelo Zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: