Justitie eist 14 jaar cel tegen Maick voor gewelddadige dood peuter Xaja (1)

Het Openbaar Ministerie eist in de zaak rond de gewelddadige dood van baby Xaja 14 jaar cel tegen Maick S. voor doodslag. Tegen moeder Sarinda van E. is 1,5 jaar celstraf geëist.

Xaja overleed 12 oktober 2017 in Hengelo, het meisje bleek zwaar mishandeld. Toen de hulpdiensten arriveerden was het meisje meer dood dan levend en zat ze onder de blauwe plekken, bovendien was z heel koud en grauw.

'Geen veilige situatie'

Van beide strafeisen moet het voorarrest nog worden afgetrokken. Moeder Sarinda wordt verweten dat ze niet heeft gezorgd voor haar dochter. Er was geen veilige situatie voor het meisje, ze kreeg geen medische hulp en op eerder vastgestelde onverklaarbare blauwe plekken werd door Sarinda niet gereageerd.

Maick, de toenmalige vriend van Sarinda, is volgens het OM volledig verantwoordelijk voor de dood van Xaja. Er is niet de maximum straf geëist omdat de officier van justitie niet kan bewijzen dat Xaja opzettelijk om het leven is gebracht.

Toerekeningsvatbaar

Bij het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is bij Maick geen stoornis vastgesteld. Bij Sarinda is een lichte beperking aan het licht gekomen. Ze staat onder invloed van Maick, durft bijna niet voor zichzelf op te komen. Het OM vindt dat beiden volledig toerekeningsvatbaar zijn.

Gisteren, tijdens de eerste zitting van de inhoudelijk behandeling, ontkenden zowel Sarinda als Maick iets met de dood van het kindje te maken te hebben. Vandaag zei Sarinda voor het eerst te denken dat Maick verantwoordelijk voor het overlijden van Xaja is. Dat verklaarde ze met moeite, emotioneel. "Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar ik denk wel dat hij het heeft gedaan."

Drugs in bloed

Uit nader onderzoek blijkt dat het meisje tientallen blauwe plekken had met verschillende botbreuken. Ook is er drugs in haar bloed aangetroffen en waren haar romp en hoofd zwaar gekneusd. Daarnaast waren er sporen van verwurging en/of verstikking.

Verschillende verklaringen

Het OM vindt het Maick te verwijten dat hij zijn verklaringen aanpast aan de omstandigheden. Zo vertelde hij in het begin dat hij Xaja dacht te horen rond half tien de fatale ochtend, dat ze rechtop zat en uit haar flesje dronk. Maar volgens de artsen was dat onmogelijk met de aard van de verwondingen die het meisje had. Toen Maick dat hoorde paste hij zijn verklaring aan. "Ik weet niet meer precies hoe ze reageerde."

De rechter doet op 19 april uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Xaja Regio Hengelo rechtszaak Nieuws
Deel dit artikel: