CDA Dinkelland: "Onderzoek NAM naar zuiveren afvalwater komt veel te laat"

De Overijsselse CDA-Statenfractie en de CDA-raadsfractie van de gemeente Dinkelland vinden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zo spoedig mogelijk het vervuilde afvalwater uit de olie-industrie moet zuiveren.

De NAM maakte vorige week bekend dat het bedrijf wil onderzoeken of er een zuiveringstechniek is, die voorkomt dat vervuild afvalwater in de Twentse bodem geïnjecteerd moet worden. In december zei de NAM nog dat het zuiveren duur en onrealistisch is.

"Gespecialiseerde bedrijven zeggen dat het zuiveren wél mogelijk is en ook tegen lagere kosten dan de NAM beweert. Met alleen een onderzoek zien we nog steeds geen daden, maar alleen woorden", zegt CDA-Statenlid Bouwien Rutten, die zich al ruim 5 jaar verzet tegen afvalwaterinjecties. Het afvalwater zit volgens haar vol met chemicaliën.  "Het wordt tijd dat de NAM de handschoen oppakt, het afvalwater snel gaat zuiveren en niet verder de Twentse ondergrond blijft vervuilen."

Injectie in Rossum
In de oude gasvelden onder Rossum wordt afvalwater van de Drentse oliewinning gepompt. CDA-raadslid Marc Smellink van de gemeente Dinkelland, en inwoner van Rossum, maakt zich ernstige zorgen. "De minister heeft eerder aangegeven dat er op de NAM-locatie in Rossum sprake is van ernstige bodemverontreiniging, maar er geen noodzaak is om te saneren."

Naast de bodemverontreiniging maakt Smellink zich zorgen over de risico’s die er zijn bij het transport van afvalwater door leidingen. "In het verleden hebben lekkages plaatsgevonden in de omgeving van Hardenberg. Het weglekken van chemisch afvalwater werd opgemerkt door een boer en moest direct worden gesaneerd. Wanneer het afvalwater zou zijn gezuiverd is de schade bij een lekkage beperkt."

'Onderzoek zuivering veel te laat'
In 2016 zijn Statenleden en Twentse raadsleden op werkbezoek geweest bij de waterzuiveringsinstallatie van Salltech. In juli 2016 werd een evaluatierapport gepresenteerd waarin stond dat het zuiveren van afvalwater één van de vier alternatieven is voor de afvalwaterinjecties. "Ruim twee jaar later begint de NAM pas met een onderzoek naar de mogelijkheden. Dat is veel en veel te laat", stelt CDA-woordvoerder Arie Mentink namens de gemeente Dinkelland.

Mentink pleitte eerder voor een krachtig signaal vanuit de politiek richting de NAM. "Het kan niet zo zijn dat dit bedrijf voor zijn verantwoordelijkheid richting de inwoners van Dinkelland, en met name Rossum, wegloopt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
afvalwater Rossum CDA NAM Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: