Europarlementariër Schreijer wil verklaring voor “absurd verschil” fosfaatcijfers

Klopt het wel dat een Nederlandse koe gemiddeld méér fosfaat uitstoot dan een Belgische koe? Dat wil CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik weten. De Diepenheimse kan het verschil in uitstoot van 13 procent moeilijk geloven: volgens haar zijn de koeien van onze zuiderburen exact dezelfde als Nederlandse.

Er is de laatste jaren veel te doen om koeienmest. Want daar zitten fosfaten in en dat is milieuvervuilend. Boeren in Nederland moeten hun veestapel verkleinen om aan de milieunormen te voldoen.

Financiële strop

Voor veel boeren is dat een financiële strop. Zeker voor de boeren die net hun bedrijf hebben uitgebreid en nu koeien weg moeten doen. Schreijer-Pierik wil daarom opheldering over de berekeningen van de Nederlandse en de Belgische overheid.

Zo zou een Belgische melkkoe, die gemiddeld 8.000kg melk per jaar produceert, 36kg fosfaat per jaar uitstoten. Een Nederlandse melkkoe zou gemiddeld 40,6kg fosfaat per jaar uitstoten.

Voer

En dat voor exact het zelfde dier, zegt de Europarlementariër. Volgens haar kan het niet liggen aan het voer dat de dieren eten. Sterker nog, Belgische koeien zouden juist méér fosfaat moeten uitstoten wanneer je kijkt naar het voedsel. 

De Diepenheimse heeft geen idee wat de verschillen wel verklaart. "Misschien hebben wij iets over het hoofd gezien, ik hoop zo snel mogelijk helderheid te hebben."

Luister het gesprek in Klaar Wakker:

Europarlementariër Schreijer wil verklaring voor “absurd verschil” fosfaatcijfers

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
fosfaat Nieuws
Deel dit artikel: