Enschedees vuurwerkbedrijf maakt de landelijke vuurwerkshow: "Het is nu echt stressen"

Er is drukte. Er is chaos. Op deze laatste dagen van voorbereiding komt het aan. Dream Fireworks uit Enschede verzorgt op oudejaarsdag landelijk de grootste vuurwerkshows, en dat is op dit moment 'behoorlijk stressen'.

Het is voor toeschouwers altijd weer een spektakel om naar te mogen kijken: de enorme vuurwerkshows die ons de eerste paar minuten van het nieuwe jaar inknallen. En de meeste van deze grote vuurwerkshows zijn in handen van vuurwerkbedrijf Dream Fireworks uit Enschede.

Stressen

Het is nog even flink doorwerken in de loods van het vuurwerkbedrijf. Met negen vuurwerkshows voor de boeg, waaronder het nationale aftelmoment van de NOS, zijn de drukste dagen van het jaar van start gegaan voor het Enschedese bedrijf.

"Het is nu nog even heel erg stressen", vertelt eigenaar Frits Pen. Het bedrijf is gevestigd op een bedrijventerrein in Enschede. Om de drie minuten wordt hij gebeld. Draaiboeken liggen overal. De laatste programmering wordt nogmaals, grondig gecheckt.

Grootste bedrijf

"Er komt veel meer bij een show kijken dan je denkt. Voor een show van tien minuten zijn we soms maanden bezig. Voor de aankomende show in Den Haag staan we nu bijvoorbeeld vier dagen lang op te bouwen met acht man."

Het bedrijf van Pen is de grootste producent van vuurwerkshows in Nederland. Het hele jaar door maakt het bedrijf shows, maar de periode rond oud en nieuw is zonder meer de drukste periode.

6500 kilo vuurwerk

De grootste uitdaging zit volgens Pen in de techniek. "Alles, echt alles is geautomatiseerd. En het kan wel eens zo zijn dat er iets niet goed werkt. Die technische foutjes proberen we er allemaal uit te halen. We testen continue de tijdlijnen van de vuurwerkshow."

In totaal schiet het bedrijf op oudejaarsdag ruim 6500 kilo aan vuurwerk de lucht in, verdeeld over de negen shows. En dan wordt er niets aan het toeval overgelaten. Tot in de milliseconde is al vastgelegd wat er moet gaan gebeuren tijdens de vuurwerkshow.

Automatisering

Met een computerprogramma kan Pen de vuurwerkshow nabootsen. Als een soort generale repetitie speelt de computer de hele vuurwerkshow af.

"Dit is het hart van de show. Hier moet alles in kloppen. Als hier ook maar een kleine fout in zit, zie je dat meteen terug in de show. Dit moet gewoon in orde zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: