Restauratie Bovenkerk in Kampen 1,6 miljoen euro duurder dan begroot

De kosten van de restauratie van de toren van de Bovenkerk in Kampen vallen bijna 1,6 miljoen euro hoger uit dan begroot. De restauratie zou aanvankelijk 825.000 euro gaan kosten. Dat bedrag was al verhoogd naar ongeveer een miljoen, maar is nu nogmaals verhoogd naar 2,4 miljoen euro.

De toren van de Bovenkerk verkeert in slechte staat. In mei werd gestart met de restauratie van de fundering en werd de toren in de steigers gezet. Bij een inspectie van het gevelwerk, afgelopen maand, bleek dat er veel meer restauratie nodig is dan vooraf gedacht. Extra kosten: 1,4 miljoen euro.

Dat geld komt volledig uit de spaarpot van de gemeente, zegt de Kamper wethouder Albert Holtland. De provinciale subsidiepot is namelijk op. Wel hoopt de gemeente nog op subsidie vanuit het Rijk. "De raad is geïnformeerd. Die is natuurlijk niet blij met de extra kosten, maar stemt er wel mee in."

Natuursteen in slechte staat

Bij de voorbereiding van de restauratie werd er al rekening mee gehouden dat een uitgebreide inspectie pas kon gebeuren zodra de toren volledig in de steigers was gezet. Die inspectie gebeurde afgelopen maand en daarbij bleek dat vooral het natuursteen in de gevels in veel slechtere staat was dan aanvankelijk opgenomen.

2020

De laatste uitgebreide restauratie van de toren was in de jaren '90. Toen was gekozen voor beperkte restauratie vanwege de kosten. Het meeste beschadigde steen werd toen alleen 'geschild'; oppervlakkige beschadigingen werden verwijderd. Nu wordt het beschadigde steen zoveel mogelijk vervangen. Mede daardoor vallen de kosten nu hoger uit. 

De restauratie gaat ook langer duren dan verwacht. De planning is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2020 worden afgerond.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: