Woonwagenbewoners in Borne stappen naar College voor de Rechten van de Mens

Woonwagenbewoners in Borne stappen maandag naar het College voor de Rechten van de Mens in de hoop meer standplaatsen af te dwingen. Ze worden bijgestaan door woonwagenexpert Bram van Duinen.

In de Woonvisie heeft de gemeente namelijk vastgelegd dat de woonwagenbewoners aan het Blauwgras in Borne daar weg moeten. "De woonwagenbewoners schakelen mij in, maar de gemeente schakelt het ene na het andere advocatenbureau in om de locatie daar weg te krijgen", zegt Van Duinen.

"We zijn al acht jaar bezig. Maandag wordt er een nieuwe procedure gestart bij het College voor de Rechten van de Mens. Ik hoop dat als die uitspraak er is, die denk ik vernietigend is voor het college van burgemeester en wethouders in Borne, dat dan het kwartje valt."

180 graden gedraaid

Van Duinen ziet dat beleid van gemeenten ten opzichte van woonwagenkampen 180 graden is gedraaid. "Van helemaal geen aandacht voor woonwagenbewoners naar heel veel aandacht voor woonwagenbewoners."

Hij verwacht dat gemeenten de komende tijd meer standplaatsen beschikbaar gaan stellen. "Ik ga er vanuit dat er in heel Nederland gebouwd gaat worden voor de groep woonwagenbewoners. Dat gaat gewoon gebeuren, maar met enige vertraging."

Uitsterfbeleid

Veel gemeenten hanteren een uitsterfbeleid van woonwagens. Er worden dan geen nieuwe woonwagens bijgebouwd. In meerdere gevallen heeft een gemeente na een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens het beleid al aangepast.

Zo paste Deventer haar beleid al aan na de uitspraak van het mensenrechtencollege. Enschede gaf vandaag aan het eigen woonwagenbeleid te onderzoeken na protesten van woonwagenbewoners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Woonwagens Borne Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: