Geestelijke zorg hoeft niet meer op te houden bij de deur van het ziekenhuis

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is om: levensbegeleiding en elke andere vorm van geestelijke zorg valt, als het aan hem ligt, binnen de eerstelijns gezondheidszorg en wordt dus vergoed.

Een brief van die strekking stuurde hij op 8 oktober naar de Tweede Kamer. 

Akke Fokje Stienstra is als geestelijk verzorger verbonden aan het ZGT in Almelo. Zij is blij met de brief van de minister. Zij en haar vakgenoten hebben meer dan tien jaar gelobbyd om de bewindslieden te overtuigen van nut en noodzaak van betere geestelijke zorg. 

Eerstelijns zorg

Geestelijke verzorging in instellingen waar mensen al dan niet tijdelijk verblijven, is wettelijk geregeld. Instellingen zijn verplicht dit aan te bieden. Eenmaal thuis kan er ook behoefte zijn aan geestelijke zorg, maar die is veel minder makkelijk toegankelijk. De minister wil onderzoeken of geestelijke zorg onderdeel kan worden van eerstelijns zorg, net zoals de huisarts. De regionale netwerken voor palliatieve zorg zouden hier een grote rol in kunnen spelen.

Vaak ontbreekt een netwerk

Stienstra bezoekt zelf regelmatig een oude dame die ze heeft leren kennen in het ziekenhuis. Het behoort niet tot haar taken en er staat ook geen vergoeding tegenover. Stienstra: "Mensen worden sneller uit het ziekenhuis ontslagen en gaan veel later naar het verpleeghuis. Vaak ontbreekt een groot netwerk." Ook de ontkerkelijking en individualisering spelen een rol.

Zondag 14 oktober een langer gesprek met Stienstra in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ZGT Regio Almelo Hiernumaals Nieuws
Deel dit artikel: