Burçak (32) wil dat homoseksualiteit als positief wordt gezien

Burçak (32) is geboren en getogen in Nederland en heeft ouders van Turkse afkomst. Inmiddels heeft de Hengeloër een platencontract in Turkije om het taboe rondom homoseksualiteit te doorbreken. Toch heeft ook Nederland nog een lange weg te gaan als het gaat om uit de kast komen. "Het minste wat we als mensen voor elkaar kunnen doen is verdraagzaam zijn."

Burçak was 15 jaar oud toen hij voor het eerst verliefd werd op een jongen uit zijn buurt. Hij was er kapot van toen hij dezelfde jongen op een avond zag zoenen met een meisje tijdens een avond uit. Op zijn negentiende kwam Burçak uit de kast.

Zijn moeder vertelde hij het twee jaar later, toen hij 21 was. "Mijn ouders vinden het een moeilijke situatie, maar ze doen hun best om er een plekje aan te geven. Ik voel gelukkig veel liefde van mijn ouders, ze zullen altijd voor me klaar staan."

Muziekcarrière opent ogen 

Door zijn protestsong 'Divas on the dancefloor' is Burçak opgepikt door de media en is hij zelfs gevraagd om in een gayclub in Istanbul op te treden. "Vanaf dat moment werden mijn ogen geopend en geniet ik nu van het leven samen met mijn vriend, volledig als mezelf en waarbij niks meer geheimzinnig is."  

Voor Burçak is het homo zijn omgeslagen van iets negatiefs naar iets positiefs, door zijn muziekcarrière en leven nu. Toch vergelijkt hij het LHBT zijn met discriminatie. "Het gevoel krijgen anders te zijn en op de tweede plek te komen is iets wat zowel ik als Turkse jongeren in het algemeen ervaren. Daarom doe ik er nu alles aan om mensen niet te veroordelen en iedereen een gelijke kans te geven." 

Wil je meer verhalen lezen zoals dit verhaal van Burçak? Klik dan hier.

Deel dit artikel: