Ex-chauffeurs slepen in opspraak geraakte transporteur Dikken voor de rechter

De voormalig chauffeurs van Transportbedrijf Dikken uit Nieuwleusen slepen hun voormalige werkgever voor de rechter. De rechtszaak dient eind deze maand. In deze civiele zaak eisen de truckers onder meer een vergoeding wegens ‘onterecht ontslag’.

Behalve deze rechtszaak kan de transporteur nog meer schadeclaims tegemoet zien. Onder meer wegens het niet afdragen van pensioenpremies. In totaal gaat het om ruim een ton.

In opspraak

Het transportbedrijf raakte deze zomer in opspraak omdat Dikken zijn circa 15 chauffeurs een brief had gestuurd, waarin ze in het A4'tje te horen kregen dat ze met onmiddellijke ingang vakantie hadden. Reden: het bedrijf werd opgedoekt. 

Zwijgplicht

Dikken deed dit zonder verdere opgave van reden. Hij stelde in de brief slechts dat hij meer tijd wilde steken in andere zaken, “met name mijn privéleven”. Bovendien legde Dikken zijn mensen een zwijgplicht op. “Ik wil geen verhalen terugzien in de sociale media”, schreef hij in de brief die in het bezit is van RTV Oost.

Dit tot grote woede van vakbond FNV Transport en Logistiek. Vooral omdat de transporteur had gehandeld buiten medeweten van uitkeringsinstantie UWV, iets wat wettelijk verplicht is.

Hoog opgelopen emoties

In een eerder stadium lieten de vakorganisatie en het pensioenfonds al beslag leggen op trucks en persoonlijke bezittingen van directeur Dikken. Vervolgens werd er in Hoogeveen een bijeenkomst gehouden voor de gedupeerde truckers, waar de emoties hoog opliepen.

Volgens FNV-jurist Ans Looijenga gaat het tijdens de civiele rechtszaak van eind oktober om 8 oud-personeelsleden, die een maand salaris eisen en een vergoeding omdat het ontslag niet volgens de wettelijke richtlijnen is verlopen. “Zo was er onder meer geen opzegtermijn in acht genomen. Het gaat om circa 13 à 14.000 euro per persoon. Bij elkaar ruim een ton.”

Nieuwe rechtszaken

Daarna volgen er volgens de juriste nog meer rechtszaken. “Er zijn nog acht chauffeurs, die eerder al waren vertrokken, die nog salaris tegoed hebben. En dan beginnen we nog een derde rechtszaak voor 2 truckers die, omdat Dikken ze via een Duits contract liet werken, in de problemen zijn geraakt met de Nederlandse belastingdienst.”

Claim pensioenfonds

Bovendien kan de transporteur volgens FNV-vakbondsbestuurder Cindy Onvlee nog een claim tegemoet zien van het pensioenfonds omdat hij geen pensioenpremies heeft afgedragen.

Onduidelijk is nog wat het totaalbedrag is dat de oud-truckers en het pensioenfonds uiteindelijk van de directeur gaan vorderen. “Voor de eerste 8 chauffeurs is het dus redelijk concreet – in totaal ruim een ton – maar wat daarna nog volgt, moeten we nog verder becijferen.”

Geen commentaar

Transporteur Dennis Dikken heeft eerder al aangegeven dat hij RTV Oost niet meer te woord wenst te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuwleusen transport Nieuws
Deel dit artikel: