Eigenaar boerderij waar drugslab werd gevonden voelt zich 'genaaid'

"Er is mij een oor aangenaaid", dat zegt een oud-Deventenaar op wiens boerderij in Voorst begin dit jaar een drugslab werd ontdekt. Volgens hem heeft een mede-verdachte uit Deventer misbruik gemaakt van zijn vertrouwen.

In januari werd er door de politie een inval gedaan bij het drugslab in een schuur van de boerderij aan de Gravenstraat. Met een camera werd de boerderij al een tijdlang geobserveerd door de politie. In de schuur werd ruim 270 liter grondstof gevonden om speed te maken. Ook stond er 15 liter GHB, 1000 liter zoutzuur en lag er bijna een kilo mdma.

Honden

Voor het runnen van het drugslab werden drie mannen aangehouden, 2 uit Deventer en 1 uit Twello. Hun rechtszaak is gisteren uitgesteld, omdat er onderzoek gedaan moet worden naar de manier van arrestatie. Volgens de Deventenaren is die gepaard gegaan met buitensporig geweld. Zo werden ze in hun hoofd, rug en been gebeten door politiehonden. 

Medeplichtig

De eigenaar van de boerderij in Voorst wordt samen met zijn vrouw door het Openbaar Ministerie als medeplichtig gezien. Omdat de rechtszaak van de overige verdachten is uitgesteld, gebeurt dat ook met hun zaak. De oud-Deventenaar had graag het eindproces in vrijheid willen afwachten, maar daar was de rechter het niet mee eens.

Wat daarin ongetwijfeld meespeelt, is dat bij hem en zijn vrouw op de boerderij al 2 keer eerder een drugsproductie werd aangetroffen. In november 2015 vond de politie er een hennepkwekerij met 700 planten. In januari 2017 zat er een kwekerij met 100 planten. Ook lag er een pistool.

In de hennepkwekerij lag een CZ 7.65 mm pistool (Foto: The Firing Line)
In de hennepkwekerij lag een CZ 7.65 mm pistool (Foto: The Firing Line)
In de hennepkwekerij lag een CZ 7.65 mm pistool

De vrouw is wel op vrije voeten, terwijl van dezelfde feiten wordt verdacht als haar man. Ze mag het eindproces in vrijheid afwachten, omdat ze ernstig ziek is. Ondertussen heeft ze grote moeite om de boerderij met paarden draaiende te houden. "De situatie wordt steeds nijpender", zegt haar advocate. "De hypotheek kan nog nét betaald worden, maar niet lang meer."

Caravan

De boerderij-eigenaar, die eind jaren '80 nog speelde bij Go Ahead Eagles, kende de 1 van de mede-verdachten uit Deventer van de camping. Die had daar de caravan van hem opgeknapt. Die Deventenaar vertelde gisteren in de rechtbank dat hij vervolgens ook gevraagd was om klusjes op de boerderij in Voorst op te knappen. 

Gefeliciteerd

Maar volgens de boerderij-eigenaar en zijn vrouw zijn ze door de Deventenaar beduveld. Ze snappen niet dat hun verhaal niet wordt geloofd en zijn kwaad op het OM. "Gefeliciteerd officier, met je leugens", zei de man nadat duidelijk werd dat 'ie niet op vrije voeten komt. Zijn vrouw, huilend: "Is dit nou gerechtigheid? Jullie maken de hele familie kapot. Er is helemaal niks bewezen."

De rechtszaak wordt inhoudelijk behandeld op 26 en 27 februari volgend jaar.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Hennep drugs speed Go Ahead Eagles Nieuws
Deel dit artikel: