Arrestatieteam politie krijgt vragenvuur van advocaten

Agenten die mogelijk buitensporig veel geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van twee Deventer drugslab-verdachten begin dit jaar, worden binnenkort gehoord door de advocaten van de Deventenaren. Dat gebeurt bij de rechter-commissaris, een rechter die toezicht houdt op het opsporingsonderzoek.

door Tom Meerbeek

De leden van het arrestatieteam liggen ook onder de loep van de Landelijke Eenheid van de politie. De afdeling VIK, Veiligheid, Integriteit en Klachten, bekijkt of de agenten inderdaad buitensporig veel geweld hebben gebruikt bij aanhoudingen rond een drugslab in het buitengebied van Voorst. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

Vragenvuur

"Omdat de rechtszaak rondom dat drugslab eind volgende maand is gepland, hebben we gevraagd of we de agenten zélf ook mochten horen", zegt advocaat Woodrow. "Daar is positief op geoordeeld. We kunnen de leden van het arrestatieteam een paar dagen voor de rechtszaak onze vragen voorleggen. Het ligt aan de antwoorden of we om uitstel vragen van de rechtszaak."

Drugslab

In een schuur bij een boerderij aan de Voorster Gravenstraat werd begin dit jaar een drugslab aangetroffen, waar speed werd gemaakt. Bij de inval werden de Deventenaren aangehouden.

De boerderij en schuur staan op naam van een oud Go Ahead Eagles- speler. Hij is dan ook verdachte in de zaak, evenals zijn vrouw. Naast hun en de Deventenaren is er nóg een verdachte, een man uit Twello. Hij zou spullen naar de schuur hebben gebracht.


Buitensporig geweld

Bij de operatie, in januari van dit jaar, werd één van de 2 Deventenaren door een hond uit een put getrokken. De hond had hem vast aan zijn arm. "Dat is tot daar aan toe", zegt zijn advocaat Woodrow. "Maar nadat hij geboeid was, heeft een hond hem nog in zijn hoofd en been gebeten. Het arrestatieteam had mijn cliënt moeten beschermen, hij zat tenslotte al in de boeien. Die honden hadden aangelijnd moeten worden. Dit is ontoelaatbaar." De Deventenaar moest naar het ziekenhuis om zijn wonden te laten verzorgen. 

De andere verdachte uit Deventer zegt ook onnodig gebeten te zijn door een hond en naar het ziekenhuis te zijn gegaan.

Minder straf

Of het onderzoek van de Landelijke eenheid invloed heeft op het proces tegen de verdachten, is nog niet bekend. "Het zou kunnen dat hij minder straf krijgt, áls al wordt bewezen dat hij betrokken was bij dat drugslab", zegt advocaat Woodrow.

Het eindproces in deze zaak dient op 25 en 26 september.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Voorst drugslab speed Go Ahead Eagles Nieuws
Deel dit artikel: