Gedeputeerde Staten Overijssel akkoord met omstreden kap monumentale eiken in Goor

De Gedeputeerde Staten van Overijssel zien geen reden om de omstreden kap van 22 eiken in Goor te dwarsbomen. Dat laten de Staten in een brief aan inwoner Carel Groothengel weten. Groothengel klom vorige maand in de pen en verzocht de Gedeputeerde Staten om de bomen te behouden.

De kap van de monumentale eiken is een langlopend dossier. Eerder wilde de gemeente Hof van Twente al 94 eiken aan de Oude Haaksbergerweg, Haaksbergerweg en Gondalaan omzagen. De bomen moesten worden gekapt in het kader van de 'robuuste asbestsanering' in de Goorse wijk 't Gijmink. Veel bermen in die wijk zijn verontreinigd met asbest.

Na hevige protesten van de inwoners werd dat plan van tafel geveegd. Uit onderzoek bleek dat het saneren van de asbestgrond op de plaatsen waar de eiken staan op een andere manier kon gebeuren. De grond wordt tot een bepaalde diepte afgegraven zonder dat de bomen daardoor niet meer levensvatbaar zijn. 

22 eiken

Door die methode kunnen 72 bomen blijven staan. De overige 22, aan de Haaksbergerweg, moeten wel tegen de vlakte. Carel Groothengel wil ook die bomen behouden en maakte bezwaar bij Gedeputeerde Staten en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gedeputeerde Staten laten nu weten dat de kap niet strijdig is met het recht of met het algemeen belang, en zegt het besluit van de gemeente Hof van Twente daarom niet te vernietigen. Het ministerie komt 29 augustus met een besluit.

Uitstel kap

Aanvankelijk zou de kap aanstaande vrijdag al beginnen. Dat heeft de gemeente voorlopig afgeblazen. Hof van Twente wil eerst het besluit van het ministerie afwachten.

Deel dit artikel: