Weblog: Interessante creatievelingen in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018

Drie totaal verschillende maar super-interessante creatievelingen zijn in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018.

Jolmer Versteeg

Jolmer Versteeg


Theatermaker en regisseur Jolmer Versteeg woont en werkt in Zwolle. Hartje Zwolle zelfs, theatergroep de Jonge Honden is gevestigd in Het Perron, een pand direct aan het spoor, vlak naast het Centraal Station. Het Perron is een charmante plek met terras, een cafe, een podium en een paar functionele werkruimtes. Want ook decors worden gewoon 'in huis' gemaakt. Jolmer vertelt waarom hij steeds meer naar grote theaterspektakels op locatie toetrekt. Natuurlijk worden alle producties voor in het Perrontheater met liefde gemaakt, maar theater op locatie is van een ander soort. Daar wordt het verhaal van precies die plek vertelt, wordt het publiek onderdeel van de voorstelling en de plek en weet Jolmer Versteeg te raken met theater zoals dat binnen niet kan. Hij zit vol met ideeën overigens, Jolmer, en vertelt daar vol vuur over. De opvolgers van het succesvolle Project IJssellinie zijn in al in de maak.

Truus en Riet Spijker

Truus en Riet Spijkers

Modeontwerpers Spijkers en Spijkers, Truus en Riet, met onvervalst Hardenbergs accent openden pas geleden hun eerste winkel in Arnhem. Een plan dat al sinds hun studie aan de modeacademie Artez en AKI bestaat maar met hun succes op de catwalk snel naar de achtergrond verdween. Nu dan eindelijk wel. Confectielijn SIS wordt er verkocht  maar ook ontwerpstukken van Spijkers en Spijkers. De tweelingzussen vullen elkaar aan, in gesprek en in hun werk. Truus schildert met kleur en stijl, Riet ontwerpt en vormt. Ze houdt van bijzondere details en hun gezamenlijke stijl is onmiskenbaar. Duidelijk is dat ze de vrouw sterk en mooi vinden, ze maken hun ontwerpen met liefde, de lijn voor de winter 2018/2019 is al gepresenteerd. Ook Koningin Maxima draagt hun ontwerpen, het liefst uit de confectielijn. En er komt meer: binnenkort wordt ook een eerste mannelijke lijn gepresenteerd. Truus en Riet zijn enorm verrast door de nominatie, ze ontvingen eerder al het modestipendium in 2013, de meest prestigieuze prijs in Nederland. De Cultuurprijs kenden ze nog niet, maar het feit dat ze door het publiek genomineerd worden raakt het nog wel het meest. 

Daniel Rowland
Daniel Rowland

Dat geldt ook voor violist Daniel Rowland. Getogen op Het Stift in Weerselo, waar hij al vioolspelend opgroeide en uitkeek over het mooie Stiftplein, de Stiftschuur en het kerkje. De plek waar hij altijd weer thuiskomt en waar overigens ook zijn vader begraven ligt. Daarom ontwikkelde Daniel ook het Stiftfestival 14 jaar geleden. Als je houdt van spannende livemuziek op mooie plekken buiten, mag je dit niet missen' zegt hij zelf. En het is nogal een uitdaging die hij zichzelf stelt: tientallen concerten in acht dagen op meer dan acht locaties met klinkende solisten en ensembles, de nieuwe generatie talenten en https://www.stiftfestival.com/musicians/ Ook onze 'eigen' Niels Bijl en Klaas Stok zijn erbij. En zo kunt u eind augustus dagenlang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van concert naar concert. In de Stiftskerk, de Plechelmusbasiliek, fietsend langs het kanaal, door naar landgoed Singraven, Buitenplaats het Hakenberg, de Grote Kerk in Enschede en Erve Broam. Ga er maar aanstaan. En Daniel? Die draait zijn hand er niet voor om. Terwijl ik hem met een interview verras, stelt hij zelf voor om in de tuinen van Twickel, waar volgend jaar ook gespeeld wordt, 'even een stukje te doen' met zijn vriendin Maja Bogdanovic, celliste. De liefde spat van deze twee wereldreizigers af. Vandaar dat de jury besloot Rowland voor een tweede keer te nomineren? Beoordeel zelf maar. En stem vooral op uw favoriet: www.cultuurprijsoverijssel.nl

Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst zie je zondag op TV Oost om 11.35 en 12.35 uur. De uitzending terugkijken kan via de website van RTV Oost. 

Meer over dit onderwerp:
Cultuur OverUIT de Kunst Weblogs Nieuwsbrief
Deel dit artikel: