Arrestatieteam onder de loep van Rijksrecherche

De Rijksrecherche doet onderzoek naar een arrestatieteam van de politie Oost-Nederland. Bekeken wordt of het team buitensporig veel geweld heeft gebruikt tegen 2 verdachten uit Deventer, die werden aangehouden bij een drugslab in Voorst.

Eén van de 2 Deventenaren werd door een hond uit een put getrokken. De hond had hem vast aan zijn arm. "Dat is tot daar aan toe", zegt zijn advocaat Woodrow. "Maar nadat hij geboeid was, heeft een hond hem nog in zijn hoofd en been gebeten. Het arrestatieteam had mijn cliënt moeten beschermen, hij zat tenslotte al in de boeien. Die honden hadden aangelijnd moeten worden. Dit is ontoelaatbaar." De Deventenaar moest naar het ziekenhuis om zijn wonden te laten verzorgen. Hij gaat aangifte doen.

A.T. op slot

De andere verdachte uit Deventer heeft reeds aangifte gedaan. Ook hij zegt onnodig gebeten te zijn door een hond en naar het ziekenhuis te zijn gegaan. De advocaten van de 2 Deventenaren willen graag de zogenoemde geweldsrapportage inzien, die door leden van het arrestatieteam is opgesteld. Daarin verklaren ze hoe één en ander in het werk is gegaan. Maar die rapportage wordt niet verstrekt.

"Openheid over hoe één en ander gegaan is, is nu verleden tijd", zegt de Officier van Justitie. "Omdat de Rijksrecherche nu onderzoek doet, gaat het a.t. (arrestatieteam) op slot." Volgens de Officier zijn de agenten nog wel aan het werk.

Minder straf

Of het onderzoek van de Rijksrecherche invloed heeft op het proces tegen de verdachten, is nog niet bekend. "Het zou kunnen dat hij minder straf krijgt, áls al wordt bewezen dat hij betrokken was bij dat drugslab", zegt advocaat Woodrow.

In een schuur bij een boerderij aan de Voorster Gravenstraat werd begin dit jaar een drugslab aangetroffen, waar speed werd gemaakt. Bij de inval werden de Deventenaren aangehouden. De boerderij en schuur staan op naam van een oud Go Ahead Eagles- speler. Hij is dan ook verdachte in de zaak, evenals zijn vrouw. Naast hun en de Deventenaren is er nóg een verdachte, een man uit Twello. Hij zou spullen naar de schuur hebben gebracht.

Recidive

Alle verdachten, behalve de vrouw van de Eagles-speler, zitten al een half jaar vast. Ze deden vandaag opnieuw een verzoek aan de rechtbank om hun eindproces in vrijheid te mogen afwachten, maar dat werd afgewezen. De rechtbank is te bang dat ze opnieuw in de criminaliteit gaan. Bij drie van de verdachten denkt de rechtbank dat, omdat ze forse schulden hebben en er met drugsproductie veel en snel te verdienen valt.

De oud- Eaglesspeler komt niet vrij, omdat er bij hem op het terrein 2 keer eerder drugsproducties werden gevonden. Toen ging het om wietplantages. Zijn vrouw zit niet vast, omdat ze ernstig ziek is.

Het eindproces in deze zaak dient op 25 en 26 september.

Deel dit artikel: