"Niets geleerd van Enschedese vuurwerkramp" klokkenluider hoopt op parlementaire enquête

Volgens de Expertgroep Klokkenluiders heeft de overheid niets geleerd van de vuurwerkramp en moet een parlementaire enquête opheldering verschaffen om een nieuwe vuurwerkramp te voorkomen.

In zijn werkkamer in Breda werkte Paul van Buitenen de afgelopen vier jaar aan zijn rapport over de vuurwerkramp. De ex-klokkenluider en oud-Europarlementariër heeft na het doorspitten van de dossiers, gesprekken met betrokkenen en zeker vijftig bezoeken aan Enschede zijn conclusies samengevat in het ruim 800 pagina's dik rapport. Vandaag werd het rapport in perscentrum Nieuwspoort aangeboden aan enkele Tweede Kamerleden. 

Dik rapport

In het rapport schets Van Buitenen een beeld over het handelen van de overheid tijdens en na de vuurwerkramp in Enschede. Ook rapporteert hij over de strafrechtelijke vervolging. Volgens Van Buitenen "ging alles mis wat er maar mis kon gaan en heeft de overheid bewust naar een 'gewenste' uitkomst - de overheid treft geen blaam - toegewerkt." 

Wisse dood

Een van de bevindingen van Van Buitenen betreft het blussen van vuurwerkbranden. Volgens de onderzoeker bewijzen tests van de Europese Unie die in 2005 zijn uitgevoerd dat de brand nooit met water geblust had mogen worden. Ondanks de bewijzen stelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken in een circulaire dat brandend consumenten vuurwerk nog altijd met water geblust moet worden. Volgens Van Buitenen lopen brandweerlieden daardoor nog altijd gevaar als ze naar een vuurwerkbrand worden gestuurd. "Onbegrijpelijk", aldus Van Buitenen: "Ze gaan een wisse dood tegemoet."

Parlementaire enquête

De Stichting Klokkenluiders hoopt op een parlementaire enquête om de onjuistheden aan het licht brengen en lering te trekken voor de toekomst.

Ook zouden twee van meineed beschuldigde oud-rechercheurs van het Tolteam moeten worden gerehabiliteerd evenals de twee eigenaren van SE Fireworks. Voor Paul van Buitenen zit het ongeacht de uitkomst erop. "Als de politiek zou besluiten er niets mee te doen ben ik er ook klaar mee, ik heb vier jaar van m'n leven gegeven en alles op een rijtje gezet. Als dit het niet gaat doen dan houdt het voor mij op."

Eerste vlammetje

Op die ene nog altijd onbeantwoorde vraag: 'wat is er die bewuste zaterdagmiddag precies gebeurd' heeft ook Paul van Buitenen geen antwoord. "Daar ben ik niet naar op zoek geweest, ik heb alleen maar gekeken naar wat de overheid heeft gedaan met de ramp."

Deel dit artikel: