Belevingsvlucht ligt onder vuur: "Niets te maken met dagelijkse ellende van Lelystad Airport"

"Dit heeft niets te maken met de dagelijkse hoeveelheid ellende die over ons wordt uitgestort als Lelystad Airport open gaat". De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) vinden de belevingsvlucht van morgen een wassen neus.

De vlucht moet een idee geven van hoe het is als een Boeing 737-800 overvliegt naar Lelystad. Als Lelystad Airport open gaat, heeft Overijssel dagelijks te maken met vluchten van en naar het vliegveld. Een overzicht van de bezwaren.

Eén vlucht is te weinig
De Boeing vliegt iedere aanvliegroute één keer en dat geeft een vertekend beeld volgens de actievoerders. Als Lelystad Airport open gaat, zijn er uiteindelijk 45.000 vluchtbewegingen per jaar. Dat zijn gemiddeld vijftig vliegtuigen per dag die vertrekken en landen.

"Alsof je de irritatie van een lekkende kraan wil simuleren door één druppel water te laten vallen".

Hans Heerkens, luchtvaarteconoom, is het hier mee eens. Volgens hem is vooral het tijdstip van de vlucht, tussen 15.30 uur en 20.00 uur, niet representatief. "Misschien hoor je hem nu niet. Maar als zo'n vliegtuig tussen 06.00 uur en 07.00 uur 's ochtends overvliegt wordt je er wakker van".

Volgens actiegroep HoogOverijssel vliegt 15% van de toestellen tussen 06.00 uur en 07.00 uur.   

Het vliegtuig is te licht
Er vliegen geen passagiers mee tijdens de belevingsvlucht. Er ligt ook geen bagage in het vliegtuig. Dat maakt de Boeing te licht, zegt SATL. Een licht vliegtuig maakt minder lawaai en is daarom niet representatief.

Hoewel het vliegtuig wordt volgetankt om het gewicht op te krikken, weegt het toestel alsnog zo'n 7 à 8 ton te weinig, aldus SATL.

Ultrafijnstof niet gemeten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meet op verschillende plekken hoeveel geluid het toestel maakt wanneer het overvliegt. Bij de belevingsvlucht wordt de uitstoot van het gevaarlijke ultrafijnstof niet gemeten. Daar wordt bij de beoordeling, en tijdens de belevingsvlucht, überhaupt niet naar gekeken, zegt SATL.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het morgen om de beleving en hoeft de vlucht geen simulatie te zijn van de werkelijkheid.

Beleef de vlucht morgen live met RTV Oost op Facebook en op tv. Hoort u de Boeing overvliegen? Laat het weten in de belevingsmelder die morgen op de site van RTV Oost staat.