Mogelijk valse getuigenis in zaak 'broedermoord' Enschede

Een getuige van de 'broedermoord' in Enschede heeft wel degelijk gezien dat Marnellyson 'Malontje' Quirindoongo is doodgestoken door zijn broertje Davidson. Dat zegt de beste vriend van die getuige tegen RTV Oost. "Ik zorg dat hij naar de politie gaat, om alsnog de waarheid te zeggen."

Getuigen die er de fatale avond bij waren, hebben tot nu toe altijd tegen politie en Justitie gezegd dat ze niet gezien hebben of broertje Davidson het mes in de rug van Malontje heeft gestoken. Het maakt dat het bewijs heel erg dun is tegen Davidson, die twee weken geleden 5 jaar cel tegen zich hoorde eisen. Morgen doet de rechter uitspraak in de zaak.

 

Flinterdun bewijs

Tegen de Antilliaanse Davidson is geen technisch bewijs. Er zijn geen vingerafdrukken van hem op het mes gevonden en ook geen bloedspatten op zijn kleding. Twee getuigen die er die avond bij waren, Tjepi en Gaby, hebben tot nu toe altijd gezegd dat ze niet gezien hebben dat Davidson zijn broer stak. Volgens Davidson zelf, is zijn broer Malontje bij een ruzie bovenop het mes gevallen. Dat mes lag op de bank. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut kunnen beide scenario's gebeurd zijn. 

 

"Davidson heeft wel gestoken"

De beste vriend van getuige Gaby heeft nu tegen RTV Oost verteld dat Gaby wel degelijk heeft gezien dat Davidson heeft gestoken. "Maar dat heeft hij niet tegen de politie gezegd uit angst voor Davidson. Nu ik hoor dat er zo weinig bewijs is, vind ik dat Gaby alsnog de waarheid moet zeggen tegen de politie en Justitie. Ik ga ervoor zorgen dat hij naar het bureau gaat."

 

Laat moment

De getuigenis komt op een laat moment naar buiten, want morgen doet de Almelose rechter uitspraak in de zaak. Wat kan zoiets betekenen? We hebben het gevraagd aan een hoogleraar straf- en procesrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Die zegt dat als de Officier van Justitie deze tip zeer serieus neemt, hij in de rechtbank aan de bel kan trekken met nagekomen bewijs. De rechter kan besluiten om de uitspraak dan uit te stellen. Ook kan Justitie de gegevens gebruiken bij een hoger beroepszaak. 

Marnellyson 'Malontje' Quirindoongo (Foto: Facebook Marnellyson)
Marnellyson 'Malontje' Quirindoongo

Eerst zien, dan geloven

Navraag bij Justitie leert dat ze voor morgen niets doen met de tip. Ze willen eerst zien of de getuige daadwerkelijk naar de politie gaat met zijn verhaal. Ze kunnen dat naar eigen zeggen dan altijd nog gebruiken in een hoger beroepszaak, als die wordt aangespannen.

 

Boos

RTV Oost sprak met meer nabestaanden en familie van Malontje. Ondermeer met zijn vriendin Rosalien, tevens de moeder van zijn 11 maanden oude zoontje. Zij is erg boos dat getuige Gaby tot nu toe niet de waarheid heeft gezegd tegen politie en Justitie. "Straks komt Davidson er nog mee weg. Wij weten zeker dat hij het heeft gedaan. Hij was vaker agressief."

Agressief

Het verhaal over de opvliegendheid wordt bevestigd door een nicht en tante van beide broers. Ook de Enschedese Ilona, die zowel Marnellyson als Davidson een tijdlang in huis heeft gehad, zegt dat Davidson heel erg agressief kan zijn. "Een ruzie over een hamburger van McDonald's en een fles cognac liep zo uit de hand dat hij fysiek tegen mij werd. Ook stond hij hier al eens in de tuin met een gebroken fles in de hand, als wapen."

Malontje's vriendin Rosalien denkt nog iedere dag aan de ochtend dat ze hoorde dat Marnellyson was doodgestoken. Ze wil het ook wel voor de camera vertellen, maar wel graag onherkenbaar. Zoontje Mason zit op schoot.

Verder zegt ze op te kijken tegen de uitspraak van morgen. Ze heeft weinig vertrouwen in de rechtspraak. Zeker nu ze weet dat een getuige mogelijk een valse verklaring heeft afgelegd.

RTV Oost heeft geprobeerd in contact te komen met de advocaat van Davidson, om bovenstaande verklaringen voor te leggen. Tot nu toe hebben we haar nog niet te pakken gekregen. De rechtbank in Almelo doet morgen uitspraak in de zaak.

 

 

Deel dit artikel: