Otter sterft 'langzame en vervelende' dood in illegale fuik

"Illegale fuikenzetters: ik walg van jullie!" Johann Prescher windt er geen doekjes om, hij is woedend na de vondst van een dode otter. De boswachter trof het dier vanmiddag aan in De Wieden, verdronken in een illegale fuik.

"Ik word daar heel verdrietig van, zeker als je dan bedenkt hoe dat beestje aan zijn eind is gekomen. Houd in bad maar eens je adem in tot het niet meer gaat. Dat is een heel langzame en vervelende dood geweest."

Stropers

De fuik is het werk van stropers, stelt boswachter Johann Prescher. Hij werd er op geattendeerd door vrijwilligers van Natuurmonumenten, die het gevaarte drijvend hadden gespot in de Belterwijde. "Legale vissers moeten een keernetje gebruiken, zodat de otter er niet in kruipen."

Dat keernetje zat overduidelijk niet in de fuik die Prescher uit het water viste. Hij schrok ervan: "Dit is de eerste keer dat ik dit zo zie. In 2015 vond ik twee drijvende otters die vermoedelijk ook zo om het leven zijn gekomen, toen konden we niet hard maken dat het om stropers ging."

Walgelijk
Op Twitter steekt Prescher zijn woede niet onder stoelen of banken. Hij richt zich met een welgemeend 'Ik walg van jullie' rechtstreeks tot de stropers. "Het is ook walgelijk", vertelt hij aan RTV Oost. "En het vervelende is: je doet er zo weinig aan. Die fuiken zijn bijna niet te vinden."

Daar komt bij, vervolgt Prescher, dat het gebied te groot is voor echt streng toezicht: "We kunnen niet alles zien. En die illegale praktijken vinden natuurlijk ook vooral plaats in de avonduren, dat maakt handhaving echt lastig."

Doe je burgerplicht
Prescher wil daarom graag iedereen oproepen om alert te zijn. Want hoewel het goed gaat met de otterpopulatie - er zitten er tussen de veertig en zestig in het natuurgebied - moeten deze illegale praktijken zo snel mogelijk een halt worden toegeroepen. Prescher: "Zie je iets verdachts, bel ons dan. Doe je burgerplicht."

Meer over dit onderwerp:
otter wieden belterwijde Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: