Facebookreacties: 'Handen af van de paasvuren in Overijssel'

Het paasvuur, dat onder druk is komen te staan vanwege stankoverlast en een flinke toename van fijnstof in de lucht, moet blijven bestaan. Dat blijkt uit reacties van bezoekers van de Facebookpagina van RTV Oost.

Zondagmorgen hadden met name longptiënten last van de rook van paasvuren die een dag eerder in Duitsland waren ontstoken. Zondag was het de beurt aan Overijssel, Groningen en Drenthe met alle gevolgen van dien op tweede paasdag.

Veel fijnstof in de lucht

Pasen zonder paasvuur. In Overijssel kunnen we dat ons niet voorstellen. Over de hele provincie verspreid brandden zondagavond een paar honderd paasvuren. Het resulteerde in een flinke toename van fijnstof in de lucht: vijftig procent meer zelfs dan het geval is bij vuurwerk tijdens de jaarwisseling. 

Dat het paasvuur in Overijssel een traditie is met een breed draagvlak blijkt uit reacties op onze Facebookpagina. "De boakens liggen onder vuur van criticasters uit de Randstad, die toch wel wat fijnstof en stank zijn gewend. Maar...het is maar een klein clubje dat meehuilt met de wolven in het bos", schrijft Lex Wisselaar op Facebook. 

COPD-patiënten

Ook COPD-patiënten reageren op de discussie die is ontstaan over de paasvuren. En opvallend positief, blijkt. Het is een traditie luidt het oordeel van patiënten die reageren. En daar moet je af blijven

"Ik ben 65 jaar en woon in Enschede en heb al jaren COPD 2. Als ik last heb van benauwdheid neem ik een pufje extra. Dat doe ik ook als de paasvuren branden en ik naar buiten ga. Verder doe ik de ramen dicht zodat ik er verder geen last van heb. Laat de vuren maar 1x paar jaar branden want het is een traditie die ons niet afgenomen mag worden", schrijft Bea Meijers. 

Ria Ligtenberg is het met haar eens "Ja ik heb COPD en ja ik heb er last van....maar dit is maar 1 keer per jaar...dan is het niet zo dat ik dan zou zeggen afschaffen die handel. Kom nou zeg er zijn wel ergere dingen. Ramen en deuren dicht laten kom je de tijd wel door. Ik geniet er wel van dan maar een keer extra pufje innemen. HET IS TRADITIE..uit."

Luister naar een ander

Volgens Henri de Ruiter is het argument 'het is traditie' toch iets te makkelijk "Gelukkig is het een traditie! Dus kunnen we direct alle kritiek ter zijde schuiven en hoeven we niet langer na te denken over de impact ervan op anderen, want traditie", schrijft hij.

"Ook kunnen we daarom gewoon negeren dat er nu veel meer zijn en dat ze elk jaar groter worden. Natuurlijk is het mooi, leuk en gezellig maar sta ook eens open voor de argumenten van een ander!"

Einde discussie

Volgens Bas Haarman kan de hele discussie rond paasvuren met een argument worden beëindigd. Hij verwijst naar de vreugdevuren in het westen van het land rond de jaarwisseling. In Scheveningen, maar ook in Rotterdam worden elk jaar stapels pallets in brand gestoken. 

"Ze hebben in het westen rondom Scheveningen, Den haag, Duindorp, etc etc vreugdevuren gebouwd met pallets? En die branden toch ook? En dat komt ook elk jaar terug onder de noemer traditie. En nu zouden wij in het oosten de paasvuren niet meer mogen doen?" 

Meer over dit onderwerp:
paasvuur traditie Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: