Randstad en regio lijnrecht tegenover elkaar door paasvuren

De traditie van paasvuren ligt onder vuur. En de discussie hierover ontaardt in wij-zij denken, tussen Randstad en regio. "Wij in de Randstad snappen inderdaad jullie traditie niet. Wij hebben ook allerlei tradities gehad en die zijn er ook niet meer. Kerstbomen staken we vroeger in de fik, dat doen we ook niet meer", aldus Jos Merks van de stichting Houtrookvrij.

Afgelopen weekend ging Merks op uitnodiging van Radio 1 naar het paasvuur in Espelo: "Ik had persoonlijk nergens last van, ik stond mooi uit de rook." Bij de traditie van het aansteken van paasvuren wordt volgens Merks nergens aan gedacht, behalve aan de lol. "Dat begrijp ik ook. Maar we moeten ook denken aan de mensen die last hebben van de rook. Er zijn 12.000 mensen die door luchtverontreiniging een jaar eerder sterven."

Houtkachels

Merks strijdt al jaren tegen houtkachels. "De lucht is steeds schoner, auto's ook. Daarom ruiken we het meer, en dan begint het op te vallen. Het enige dat niet schoner wordt is de houtstook. Die rook krijg je ongevraagd binnen en dat is schadelijk."

Minder

De stichting pleit voor minder paasvuren. "Je kunt niet zomaar 400 paasvuren aansteken in Nederland, dat hoeft niet. Er zijn ook al gemeenten die geen vergunning verlenen. Ik heb begrepen dat het een wedstrijd is tussen buurtschappen. Ga dan samen, dan krijg je 10 of 15 van die paasvuren. Dan is er veel minder hinder."

Het RIVM heeft aangekondigd nu serieus onderzoek te gaan doen naar de uitstoot van de paasvuren. "Het is gewoon slecht voor de gezondheid, en gezondheid is toch iets belangrijker", aldus Merks van stichting Houtrookvrij.

Meer over dit onderwerp:
Paasvuur Randstad Nieuws
Deel dit artikel: