Europarlementariërs willen zomertijd afschaffen: "Snel doen, het is hoog tijd"

"Het kan misschien nog wel even duren, maar we zijn wel een stap verder." Dat zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde over het afschaffen van de zomertijd. Tachtig parlementariërs willen dat het verzetten van de tijd wordt afgeschaft en hebben handtekeningen verzameld.

Schreijer-Pierik (CDA) roept al langer op om te stoppen met het verzetten van de tijd. Maar nu krijgt ze voor het eerst bijval. Tachtig Europarlementariërs uit acht verschillende fracties willen stoppen met de zomertijd en roepen de Europese Commissie op om de zomertijd af te schaffen.

Volgens Schreijer-Pierik tonen onderzoeken aan dat er door de zomertijd meer hartaanvallen en zijn mensen minder alert in het verkeer. Ook zouden kinderen totaal ontregeld raken door het verzetten van de klok.

"Heel veel wetenschappers zeggen al jarenlang dat de biologische klok van zowel mens als dier ontregeld wordt. Dan moet je hier niet mee verdergaan. De zomertijd is jaren geleden, in de jaren 70, ingesteld. Toen ging het om energiebesparing. Het blijkt dat het helemaal niet zo is, dus dan moet je er niet mee verdergaan."

Resolutie
Vanmiddag komen in Straatsburg tien actievoerders uit tien verschillende landen bij elkaar. Zij hebben handtekeningen verzameld die aangeboden worden aan de Eurocommissaris. "Dat zijn handtekeningen uit onder andere Polen en Finland, waar het hele parlement al heeft gezegd dat de zomertijd moet worden afgeschaft."

In november komt er een resolutie in het Europees Parlement. Die resolutie geeft het standpunt van het Europees Parlement weer. "Als daaruit blijkt dat de commissaris dan met de afschaffing aan de gang moet gaan, dan hebben wij ons werk gedaan. Dan moeten in Nederland ook onze ministers aan de slag."

Stap verder

Of de zomertijd dit voorjaar al wordt afgeschaft, is nog maar de vraag.

"Soms kan het heel snel gaan, soms gaat het langzamer. Als het Europees Parlement met deze resolutie zegt dat het moet worden afgeschaft, dan is de Europese Raad aan zet. En dan heeft het ook weer te maken met de kracht van de ministers in Nederland. Maar laten we maar eerlijk zijn: het kan misschien nog wel even duren. Maar we zijn wel een stap verder."

Deel dit artikel: