Rechtbank wil verdachte jihadist uit Heeten die nog in IS-gebied is niet berechten

De rechtbank in Rotterdam gaat jihadisten die nog in Syrië en Irak zijn, waaronder een man uit Heeten, niet vervolgen. Het plan van het Openbaar Ministerie was om jihadisten die nog in Syrië en Irak zijn al in Nederland te vervolgen, maar dat heeft de rechtbank afgewezen. Dat schrijft de NOS.

De rechtbank wijst daarmee op het feit dat verdachten recht hebben om bij hun eigen rechtszaak te zijn. Het OM vindt het te gevaarlijk om te wachten tot de verdachte jihadisten naar Nederland keren. Het OM heeft de verdachten op sociale media proberen op de hoogte te stellen van het proces. 

Vorige week donderdag begon het proces tegen de tien mannen. De advocaat van Victor D. uit Heeten herhaalde toen dat zijn cliënt het proces niet zonder gevaar voor eigen leven kan bijwonen. In maart zei D. al niet zonder gevaar voor eigen leven uit de regio te kunnen vertrekken.

De Rotterdamse rechtbank heeft de strafzaken aangehouden voor nader onderzoek. Op 30 januari 2018 wordt opnieuw bekeken of de mannen te berechten zijn.

Deel dit artikel: