Rechtbank Rotterdam gaat verder met proces tegen verdachte jihadist uit Heeten en negen anderen

In de rechtbank in Rotterdam is vanochtend het proces tegen tien vermoedelijke jihadisten, onder wie een uit Heeten, begonnen. Het gaat om een zogenoemde regiezitting. Geen van de tien verdachten is aanwezig, omdat ze in Syrië of Irak zitten. De advocaat van Victor D. uit Heeten herhaalde vanochtend dat zijn cliënt het proces niet zonder gevaar voor eigen leven kan bijwonen.

In maart zei D. al niet zonder gevaar voor eigen leven uit de regio te kunnen vertrekken.

Het Openbaar Ministerie verdenkt D. ervan dat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie en dat hij een terroristische training heeft gekregen. De maximale straf voor het aansluiten bij zo'n organisatie is vijftien jaar.

 

De man uit Heeten ontkende dit in maart zelf. "Ik heb niets misdaan. Ik ben aangeklaagd voor het dragen van een vuurwapen. Zonder vuurwapen ben je hier een schaap dat in coma ligt te wachten op een wolf."

Bij een regiezitting zoals vanochtend in Rotterdam wordt onder meer gekeken hoe het met het onderzoek staat en of aanvullend onderzoek nodig is. Daarna bepaalt de rechter hoe het proces verdergaat.

Meer over dit onderwerp:
Victor Droste jihadist heeten Salland Nieuws
Deel dit artikel: