Vermeende jihadist Victor D. uit Heeten: "Ik kan Syrië niet uit"

Victor D. uit Heeten kan het proces niet bijwonen dat het Openbaar Ministerie tegen hem aanspant, omdat het veel te gevaarlijk is om Syrië te verlaten.

Dat zegt zijn advocaat André Seebregts, die namens D. aanwezig was in de rechtbank van Rotterdam. Seebregts wil dat het proces wordt uitgesteld.

Wat is de aanklacht?

Het Openbaar Ministerie verdenkt D. dat hij is aangesloten bij een terroristische organisatie en dat hij een terroristische training heeft ondergaan. De maximale straf voor het aansluiten bij zo'n organisatie is vijftien jaar.

De man uit Heeten ontkent dit zelf: "Ik heb niets misdaan. Ik ben aangeklaagd voor het dragen van een vuurwapen. Zonder vuurwapen ben je hier een schaap dat in coma ligt te wachten op een wolf."

In de rechtbank van Rotterdam sprak Seebregts vanochtend namens D. Daar maakte hij duidelijk aan de rechtbank dat zijn cliënt gevaar loopt als hij de zaak moet bijwonen. "Jihadisten die proberen te ontsnappen aan IS, lopen gevaar te worden neergeschoten", tekent een journalist van De Telegraaf op uit de mond van Seebregts. 

Moeilijk, niet onmogelijk

Daar heeft het OM een antwoord op: "Het is moeilijk om te ontsnappen, maar niet onmogelijk. We zien de laatste maanden steeds vaker mensen terugkomen uit een strijdgebied."

Ook zegt Seebregts dat de urgentie niet hoog is om de zaak nu te behandelen.

 

Besloten is om de zaak drie maanden aan te houden en in juni verder te gaan. 

Meer over dit onderwerp:
Salland Heeten Jihad Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren