Victor D. uit Heeten als IS-strijder voor de rechter gedaagd

Victor D. (29) uit Heeten is door het Openbaar Ministerie als IS-strijder voor de rechter gedaagd. D. wordt, net als negen andere Nederlanders, verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische misdrijven.

De Heetenaar moet op 23 maart voor de rechter verschijnen in Rotterdam. Komt hij niet opdagen, dan wordt de zaak wel gewoon behandeld. Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een advocaat. 

Tijdens de zitting worden de zaken nog niet inhoudelijk behandeld. Het is een zogenoemde regiezitting, waar mogelijke wensen voor verder onderzoek worden besproken.

Oproep via social media
Omdat de dagvaardingen niet aan de verdachten konden worden uitgereikt, heeft het OM de verdachten geprobeerd te bereiken via social media, zoals Twitter, Facebook en Whatsapp. Volgens Victor D. is dat in zijn geval niet gebeurd.

"Tell me lies, tell me sweet little lies", reageert D. op Facebook, "...nooit een berichtje ontvangen van het OM".

Signaal naar uitreizigers
Justitie wil met de berechting niet wachten tot de tien verdachten terugkeren naar Nederland. "Het OM wil hiermee ook duidelijk maken dat de rechtsstaat geen afscheid heeft genomen van de uitreizigers. De rechtsstaat is op hen van toepassing, of zij nu willen of niet."

Bovendien worden risico’s met mogelijke terugkeerders uit het strijdgebied volgens het OM verkleind wanneer zij veroordeeld zijn. "Zij kunnen dan bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hun opgelegde straf uit te zitten."

Syrië
D. vertrok in 2013 vanuit Nederland naar Syrië voor de jihad. Begin vorig jaar werd hij door minister Koenders van Buitenlandse Zaken op de lijst van terroristen geplaatst.

De oud-postbode uit Heeten heeft zelf altijd ontkend te vechten voor IS in Syrië. Hij zou daar vrijwilligerswerk doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Victor Droste jihad Heeten Salland Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren