Rechtbank moet zich uitspreken over monumentenstatus oude stadhuis Almelo

Is het oude stadhuis van Almelo een monument of toch niet? Die vraag lag vandaag voor aan de bestuursrechter in Zwolle.Â

De erfgoedverenigingen Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hadden een verzoek gedaan aan de gemeente Almelo om het oude stadhuis op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dit verzoek werd door burgemeester en wethouders afgewezen. Vandaag stonden de twee partijen tegenover elkaar in de rechtbank te Zwolle. De rechter doet over maximaal zes weken uitspraak.

Volgens Heemschut en Cuypersgenootschap is het stadhuis monumentwaardig omdat dit het laatste gebouw is dat ontworpen is door de wereldwijd gerenommeerde architect J.J.P. Oud. De gemeente Almelo erkent dat het pand monumentaal waardig is maar wil toch de monumentenstatus niet verlenen.

Gemeente wil handen vrij houden

De gemeente Almelo wil de handen vrij houden om alle opties voor het pand en de grond open te houden. Aanvankelijk was er geen interesse in het pand, maar inmiddels zijn er vier partijen geïnteresseerd in de herontwikkeling van het oude stadhuis.

"Wij hebben gesprekken gevoerd met één partij die het pand wil herontwikkelen en transformeren waarbij de monumentale waarde behouden kan blijven, een monumentenstatus zou dan geen probleem moeten zijn", zegt Peter Dekker van Heemschut. Een andere partij wil het gebouw gedeeltelijk gebruiken en gedeeltelijk afbreken. Twee andere ontwikkelaars willen het pand slopen en nieuw bouwen.

Bang voor verpaupering

De gemeente is bang dat ontwikkelaars afhaken wanneer het pand een monument wordt. "Dan verpaupert het pand en wordt het waardeloos en moeten we alsnog tot sloop overgaan", zegt Fons Reekers namens de gemeente Almelo. Volgende week vergadert het college en de raad over het oude stadhuis.

Reageren