Inwoners van Enschede krijgen als eerste gemeente een klachtencommissaris

Inwoners van Enschede kunnen in het nieuwe jaar met klachten over de gemeente naar een onafhankelijke klachtencommissaris. Enschede is de eerste gemeente in Nederland die zo'n commissaris krijgt.

De klachtencommissaris moet een oplossing zoeken voor klachten van inwoners over de gemeente. Dan gaat het niet over bijvoorbeeld een scheefliggende stoeptegel maar over de gemeente die na herhaaldelijk melden daar niet tegen optreedt.

De gemeente denkt dat in het nieuwe jaar het aantal klachten toeneemt omdat het Rijk veel taken overhevelt naar de gemeente, bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over de jeugdzorg. Het kan dan gaan om klachten over het functioneren van de gemeente. Enschede verwacht niet dat ze het werk slechter uitvoert maar wel dat er meer onduidelijkheid ontstaat. Er zijn meldpunten, maar die zijn gekoppeld aan de gemeente of aan een politieke partij en daarmee niet onafhankelijk.

Als de klachtencommissaris de klacht niet naar tevredenheid oplost, kunnen inwoners alsnog met hun klacht naar de landelijke ombudsman. De gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de aanstelling van een klachtencommissaris. Alleen Enschede Anders stemde tegen. Fractievoorzitter Visser wil een lokale ombudsman.

Meer over dit onderwerp:
Enschede klachtenmeldpunt Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren