Arbeidsmigranten op vakantiepark bij Heino moeten binnen jaar vertrekken

Arbeidsmigranten die op vakantiepark Old Heino verblijven, moeten daar volgend jaar rond deze tijd vertrokken zijn. Gemeente Raalte geeft nog één keer voor een jaar toestemming om huisjes aan arbeidsmigranten te verhuren, maar kondigt ook aan dat dit de laatste keer is. De bestuurder van Old Heino zegt dat hij het besluit snapt: “Ik vind het niet onwenselijk, maar ik hoop wel op een goed alternatief voor de mensen die hier nu verblijven.” Op het park verblijven momenteel iets meer dan 100 arbeidsmigranten.

Al twaalf jaar worden er bungalows op het park verhuurd aan uitzendbureaus om er arbeidsmigranten onder te brengen. Sinds enkele jaren wordt er door provincie en gemeente paal en perk gesteld aan de verhuur voor buitenlandse werknemers. “Een vakantiepark is niet bedoeld voor permanente bewoning”, aldus wethouder Wagenmans van de gemeente Raalte. “Bovendien komt er een nieuwbouwwijk pal achter het park.”

'We zitten niet stil'

Naar een alternatief onderkomen wordt door gemeente en uitzendbureaus gezocht. “Er kloppen nu wel eens mensen bij ons aan van: help, wat nu?” vertelt Wagenmans. “Maar ik beloof: we zitten niet stil, er wordt gezocht.”

Van de 50 woningen die tot voor kort verhuurd werden aan migranten, zijn er nu nog ongeveer 30 over. “Het komend jaar willen we elke veertien dagen één bungalow aan die verhuur onttrekken. We knappen die dan op en willen de huizen vervolgens aan particulieren verhuren,” legt bestuurder van het vakantiepark Johan van der Bent uit.

'Voor elke woning vijf mensen in de rij'

Vrees voor leegstand op het park heeft Van der Bent niet: “Voor elke woning die vrij komt, staan vijf mensen in de rij.”

De huizen die aan de verhuur aan arbeidsmigranten worden onttrokken, worden vervolgens verhuurd aan particulieren die een tijdelijk onderkomen zoeken. Daarbij valt te denken aan mensen die in scheiding liggen of mensen die wachten op de oplevering van hun nieuwbouwhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
RAALTE HEINO
Deel dit artikel: