PvdA wil meer toezicht op jacht na beschuldigingen van misstanden

Er moet meer toezicht komen op de jacht. Daarvoor pleit de Partij van de Arbeid in Overijssel in reactie op een reportage van RTV Oost op maandag.

Jagers zouden nog wel eens cijfers van tellingen manipuleren, er zou gebruik worden gemaakt van niet toegestane jachtmethoden en er zouden veel jachthutten worden gebouwd zonder vergunning. Die bewering deed GroenFront! maandag.

Rotte appels eruit halen

Het pleidooi voor meer onafhankelijk toezicht wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. Zij vertegenwoordigen de zogenoemde groene boa's; boswachters met een agentfunctie. Hun aantal is de afgelopen jaren door bezuinigingen gehalveerd, van 800 naar 400.

Volgens voorzitter Ronald Vorenhout is het toezicht op de jacht nu zo minimaal, dat het aantal misstanden in de jacht wel moet toenemen. "De meeste jagers zijn prima kerels, maar net als in elke sector zitten er altijd een paar rotte appels tussen en het is erg moeilijk geworden om die er tussenuit te halen."

Invloed jagers te groot

Anneke Beukers van de Partij van de Arbeid in Overijssel vindt dat de samenstelling van de provinciale Faunabeheereenheid anders moet. De Faunabeheereenheid bepaalt hoeveel er precies gejaagd mag worden in Overijssel. "De samenstelling is nu zo dat er vier zetels zitten, één zetel voor de boeren, ééntje voor de jagers, één zetel voor het particuliere grondbezit en één voor de gezamenlijke natuurorganisaties. Het evenwicht is daardoor ver te zoeken, want in de praktijk betekent dit drie zetels voor de jacht en maar één voor de natuurbelangen en dat is geen goede zaak."

Overijssel Vandaag

Vandaag in Overijssel Vandaag uitgebreid aandacht voor de wens van meer toezicht op de jacht.

Meer over dit onderwerp:
pvda jachtseizoen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren